U DUMOVCU

Otvoreno zagrebačko oporavilište za divlje životinje, evo što se sve tamo nalazi

U objektu se nalazi i suvremena karantena, veterinarska ambulanta i volijera za ptice...

Zgrada Oporavilišta

 Grad Zagreb

Zahvaljujući Oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba na novu se razinu u Hrvatskoj dižu skrb za bolesne i ozlijeđene divlje životinje te njihov oporavak. Oporavilište, izgrađeno u zagrebačkom naselju Dumovec, koje je počelo s probnim radom, obišli su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damir Skok.

Projektom „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu III faza” unaprijeđuje se sustav zbrinjavanja životinja i ojačavanje zelene infrastrukture Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

- Samo je prošle godine terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba imala 2600 intervencija. Od toga je 60 posto intervencija bilo vezano uz divlje životinje – od onih zaštićenih i egzotičnih do golubova i vrana. U Zoološkom vrtu u Maksimiru imali smo premali prostor za njihov smještaj, a objektom u Dumovcu sada smo za to dobili odgovarajuće kapacitete i uvjete - rekao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Projekt je vrijedan više od ti milijuna eura. Pedeset i pet posto sredstava je iz proračuna Grada Zagreba, a ostala sredstva su nacionalna te iz fondova Europske unije.

- Konačno dobivamo bolju skrb za sve životinje, funkcionalniji i opremljeniji sustav koji osigurava mogućnost za smještaj divljih životinjskih vrsta uz proširenje postojećih kapaciteta za smještaj pasa u skloništu Dumovec. Ovim zahvatom nakon 23 godine osigurali smo novi dodatni sadržaj skloništa, što nije značajno samo za Grad Zagreb već i za cijelu Republiku Hrvatsku”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Novi objekt Oporavilišta u Dumovcu obuhvaća prostore za smještaj pasa i divljih životinja te rad veterinarske službe. Ti specijalizirani prostori imaju površinu od 1300 metara četvornih. U prizemlju objekta su zbrinuti napušteni psi, po prvi puta u pojedinačnom smještaju, a na katu ozlijeđene i iscrpljene divlje životinje s područja Grada Zagreba te strogo zaštićene vrste iz cijele Hrvatske, kao i one oduzete u prekograničnom prometu. U objektu se nalazi i suvremena karantena, veterinarska ambulanta i volijera za ptice, nabavilo se vozilo prilagođeno prijevozu životinja, oprema za hvatače i oprema za označavanje životinja koje se puštaju u prirodu.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je da je u tri faze modernizacije Zoološkog vrta Grada Zagreba uloženo više od sedam milijuna eura sredstava Europske unije, Grada Zagreba i države.

- Kroz prioritet ulaganja u zaštitu prirodne baštine na području Hrvatske realizirana su 52 projekta. Brojni nacionalni i parkovi prirode su se modernizirali ovim sredstvima. Ispred nas je nikad veća omotnica sredstava kojima financiramo većinu javnih ulaganja na području Republike Hrvatske uključujući one na području Grada Zagreba - rekao je ministar Erlić.

Budući da se pri projektiranju i izgradnji objekta Oporavilišta u Dumovcu brinulo o njegovoj energetskoj održivosti, na zgradi su postavljeni solarni paneli za proizvodnju električne energije. Oni će ispunjavati 30 posto potreba zgrade za električnom energijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 14:58