TAJLAND

Okrutno lice popularnog ulja: 3000 majmuna je zarobljeno i tjera ih se da beru kokosove orahe

Majmune makaki iskorištavaju i zlostavljaju, a u "školama", kad ne vježbaju penjanje i branje , drže u malim kavezima
Majmun bere kokosove orahe
 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Šest mjeseci nakon što je organizacija za zaštitu životinja PETA objavila istraživanje koje dokazuje da se majmuni u Tajlandu iskorištavaju za branje kokosa, poljoprivrednici ih i dalje koriste kao radnu snagu.

Nova istraga azijskog ogranka PETA-e pokazala je da su neki trgovci kokosovim proizvodima zabilježili pad prodaje do 30 posto, ali unatoč tome, "škole za majmune" još su otvorene, makaki se koriste na mnogim farmama za skupljanje kokosa i natjecanja u berbi kokosovih oraha nastavljaju se održavati.

Tajno istraživanje osam farmi otkrilo je da se na svakoj od tih farmi majmuni makaki iskorištavaju i zlostavljaju, a u "školama" se drže u malim kavezima dok ne vježbaju penjanje na stablo i branje kokosa. Mnogim majmunima robovima odstranjeni su zubi i drže se na lancima u izrazito lošim uvjetima. Često su nasilno odvojeni od majke dok su vrlo mladi i prisiljeni na okrutnu dresuru. Od prve istrage, tajlandska vlada uklonila je s weba turističke zajednice internetske stranice koje promoviraju majmunske škole, a jedan od najvećih tajlandskih proizvođača kokosova mlijeka Chaokoh, poslao je inspektore na farme da provjeri PETA-ine navode. Više od 28 tisuća trgovina, uključujući velike lance poput Targeta, Costca i Wegmansa, prestali su kupovati proizvode od Chaokoha i drugih prozvanih brendova. Međutim, PETA-a tvrdi da se "ništa nije promijenilo" od prve istrage. Chakor je poslao inspektore na 64 od ukupno 817 farmi s kojih nabavlja kokose i tvrdi da nije pronašao dokaze o eksploataciji. No, lokalna udruga Wildlife Friends Foundation ističe da je to manje od osam posto i tvrde kako je poljoprivrednicima unaprijed najavljivano kad će inspektori doći tako da mogu sakriti majmune. Procjenjuju da se trenutačno oko 3000 majmuna u južnom Tajlandu koristi za branje kokosa. Problem je u tome što nisu zaštićeni zakonom, tako da se svako istraživanje i akcija koju poduzme vlada ili kompanija, temelji se na njihovoj "dobroj volji".

Posjedovanje makakija je nezakonito, osim ako nisu odrasli u zatočeništvu. Prekršitelji mogu biti kažnjeni novčano i zatvorskom kaznom do dvije godine. Međutim, takva kazna nikad nije izrečena. A čak i ako dođe do prijave za iskorištavanje majmuna za rad, teško je da će doći suđenja. Naime, tajlandski zakoni o dobrobiti životinja odnose se samo na domaće životinje pa postoje vrlo malo ili gotovo nikakve mogućnosti za podizanje tužbe protiv ljudi koji zlostavljaju divlje životinje.

Praksa korištenja majmuna za rad u Tajlandu ipak polako umire. Prije 15 godina na farmama ih je radilo 12 tisuća više nego danas. Kako bi se taj broj još više smanjio i izrabljivanje prestalo, PETA predlaže da vlada subvencionira kupovinu opreme za prikupljanje kokosa. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:23