UPOZORENJE

‘Oboljeli od majmunskih boginja ne smiju biti u kontaktu sa životinjama. Evo zašto!‘

Neki ljubimci mogu ostati u domaćinstvu, ali ih treba izolirati od bolesnika

Ilustracija

 Robert Daly/Caia Image/Profimedia/Robert Daly/Caia Image/Profimedia

Oboljeli od majmunskih boginja ne bi trebali biti u kontaktu sa svojim ljubimcima barem 21 dan, preporučuje nova studija Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA). Posebno su osjetljivi hrčci, skočimiševi i drugi glodavci pa iz Agencije strahuju da bi se bolest mogla širiti po ostatku životinjske populacije, prenosi BBC.

- Brinemo se da bi se virus mogao uvući među domaće životinje i potom igrati ping-pong između njih i ljudi. Ako niste oprezni, mogli biste među životinjama stvoriti izvor zaliha za bolest koja bi se onda širila natrag na ljude. Mi ćemo onda biti u petlji zaraze - upozorio je profesor Lawrence Young, virolog sa Sveučilišta Warwick.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u dokumentu objavljenom krajem svibnja također je savjetovalo da glodavce čiji su vlasnici zaraženi majmunskim boginjama u najboljem slučaju treba izolirati u ustanove pod nadzorom te testirati prije nego završi razdoblje karantene. Prema dokumentu, posljednja opcija je uspavljivanje životinja, u situacijama gdje izolacija nije izvediva. Veći ljubimci, poput pasa, mogu biti u izolaciji kod kuće pod uvjetom da im se redovno provjerava zdravstveno stanje.

Znanstvenici tvrde da se trenutno malo toga zna o tome kako bi se virus mogao ponašati kod kućnih ljubimaca. No, glodavci i neke vrste vjeverica vjerojatno se mogu lakše zaraziti i širiti virus nego ljudi.

Iz Agencije za zdravstvenu sigurnost kažu da bi slučaj gdje čovjek zarazi ljubimca mogao voditi do širenja virusa među europskim divljim životinjama. Rizik ipak opisuju iznimno niskim. Brinu se da bi majmunske boginje mogle postati oblik endemske zoonoze, odnosno pojave kada bolest prelazi između vrsta i stalno je prisutna u toj novoj populaciji.

Dosad je u Ujedinjenom Kraljevstvu 106 osoba kojima je potvrđena infekcija virusom. Vlada je izjavila kako nema otkrivenih slučajeva među ljubimcima te je rizik još uvijek nizak. Agencija i ostala zdravstvena tijela svejedno preporučuju da se ljubimci glodavci maknu iz kućanstava gdje žive osobe zaražene majmunski boginjama na 21 dan. Uz to ih se treba testirati na bolest. Prema prodajnim podacima, u Ujedinjenom Kraljevstvu dva milijuna kućanstva ima glodavce za kućne ljubimce.

Ostali ljubimci, poput mačaka i pasa, mogu ostati u domaćinstvu, ali ih treba izolirati od bolesnika. Veterinar ih treba redovno pregledavati kako bi bilo sigurno da ne postoje klinički simptomi bolesti.

Britansko Ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja (Defra) savjetuje da, gdje je moguće, pacijent treba izbjegavati pripremanje hrane ili timarenje ljubimaca. Umjesto toga, predlažu da to radi drugi ukućanin.

- Nastavit ćemo pozorno nadzirati situaciju i raditi s veterinarima i kolegama iz javnog zdravstva, kako iz UK-a, tako i iz svijeta. Cilj nam je držati pod kontrolom rizik za zdravlje životinja povezan s majmunskim boginjama - rekla je Christine Middlemiss, engleska glavna veterinarska službenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:10