OPSEŽAN RAD

Objavljena nova knjiga o školjkama Jadranskog mora, a zanimljivo je da se ne može - kupiti!

Troje autora obradilo je sve: od načina života, rasta i starosti, preko najvažnijih vrsta

Jakobova kapica
 

 Pero Ugarković

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita izdao je novu knjigu pod nazivom "Biologija, ekologija i raznolikost jadranskih školjkaša", a autori su Melita Peharda Uljević, Rino Stanić i Pero Ugarković. Riječ je o jednoj od najraznolikijih i najistraživanijih skupina morskih organizama, no do sada je o njima na našem jeziku bilo vrlo malo tekstova. Upravo zbog toga su autori odlučili podijeliti svoje znanje o školjkašima koji žive u Jadranskom moru.

Knjiga ima tri različita dijela. U prvom su opisane značajke školjkaša, uključujući poglavlja o morfologiji i anatomiji, raznolikosti školjkaša i njihovom načinu života, rastu i starosti, te o prikupljanju i uzgoju. Drugi dio detaljno se bavi našim najvažnijim vrstama, dok treći donosi do sada najpotpuniji popis vrsta ove skupine napravljen poštujući sistematiku.

Uz sve to, knjiga je puna detaljnih fotografija koje prate tekst. Ono što je zanimljivo jest da se ova knjiga neće moći kupiti, nego isključivo posuditi u knjižnici ili nekoj sličnoj instituciji.

image

Naslovnica knjige

Institut za oceanografiju i ribarstvo

- Dr. Peharda Uljević radi na institutu 25 godina i voditeljica je istraživačkog projekta BiVACME koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Dugo je htjela napisati knjigu o ovoj tematici, željela je svoje znanje prenijeti široj publici. Njezina ideja je bila da ova knjiga bude korištena za popularizaciju znanosti, razumljiva i interesantna svima. Zvala me da joj se pridružim s obzirom da sam već neko vrijeme slikavam i tražim školjkaše, a onda sam predložio i Rina jer on ima bogatu privatnu zbirku, jednu od najjačih u Mediteranu - kaže Pero Ugarković i dodaje:

- Kad se Rino pridružio znali smo da će ovo biti ne samo znanstveno popularna knjiga već će imati i dodatak, objavljeni popis svih vrsta u Jadranu, kvalitetno fotografiranih ljuštura i mnoštva živih jedinki. Zbog svega toga ova knjiga je vrijedna ne samo kao popularan tekst već i kao znanstveno djelo. Autori koji u buduće budu pisali knjige o školjkašima imat će težak posao nadmašiti ovaj rad, jer Rino je tražio sve te vrste preko 30 godina, a slikati živog školjkaša zahtjeva puno truda i uloženog vremena - zaključuje Ugarković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:13