OTKRIĆE

Nevjerojatno! Maleni šišmiši brbljaju baš kao i ljudske bebe, a uz to slušaju jedni druge

Studija je provedena na samo na jednoj vrsti, no pošto ih ima više od 1400, sigurno ima još "pričalica"
 Michael Stifter/Afp/Profimedia

Maleni šišmiši proizvode ritmičke zvukove i ponavljaju ključne slogove za izgradnju "riječi". Pokazalo je to istraživanje koje je utvrdilo kako se kod njih, baš i kod ljudskih beba, brbljanjem postavlja temelj za kasniju komunikaciju, piše BBC.

- Oni samo čavrljaju, od izlaska do zalaska sunca, vježbajući zvukove - kaže voditeljica istraživanja Ahana Fernandez

Fernandez koja radi u Prirodoslovnom muzeju u Berlinu proučavala je posebno glasnu vrstu - Saccopteryx bilineata. S kolegama je preslušavala snimke mladunčadi, koja se nalazi u raznim skloništima.

- Ovi šišmiši zapravo pjevaju kao ptice pjevice. Imaju vrlo sofisticiranu vokalnu komunikaciju - repertoar različitih tipova slogova - ističe Fernandez.

Ona i kolege svoje su otkriće objavili u časopisu Science. Obznanili su kako šišmiši ponavljaju ključne slogove koje i odrasli šišmiši koriste, a osim toga da je to ponavljanje i vrlo ritmično te da nalikuje zvukovima 'da-da-da' koja izgovaraju ljudske bebe. Uz to, mali šišmiši slušaju jedno drugo dok brljaju. Dok jedan brblja, uši drugih se okreću prema njemu. No, još uvijek se ne zna kako to utječe na njihovo vježbanje.

Istraživanje je nedvojbeno utvrdilo da ova vrsta šišmiša na ovaj način komunicira, no pošto ih postoji više od 1400 u svijetu, Fernandez smatra kako mora postojali barem još jedna vrsta koja brblja. Osim toga, ovom studijom je nedvojbeno utvrđen obrazac koji bi mogao biti veoma važan za mnoge sisavce koji tek moraju naučiti komunicirati glasom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:14