BORBA

Naši susjedi raspravljaju o drakonskim kaznama za napuštanje ljubimaca: ‘To je barbarski čin!‘

Riječ je o jednom od brojnih prijedloga izmjena zakona o sigurnosti na cestama, o kojima će raspravljati članovi parlamenta

Ilustracija

 Raphye Alexius/Imagesource/Profimedia

Prema prijedlogu izmjene zakona o sigurnosti na cestama, vozači koji u Italiji napuste svoje pse tijekom putovanja na godišnji odmor mogli bi riskirati oduzimanje ili ukidanje vozačke dozvole, piše Ekovjesnik.

„Oduzimanje ili ukidanje dozvole vozačima koji napuste svoje pse jedan je od brojnih prijedloga izmjena zakona o sigurnosti na cestama o kojima će se raspravljati u talijanskom parlamentu“, izjavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Usvajanjem ovog prijedloga znatno bi se postrožila kazna za osobe koje napuštaju svoje kućne ljubimce kad odlaze na godišnji odmor.

„Osim što se radi o barbarskom činu i nekulturi, takvim se postupkom izaziva opasnost i ugrožava sigurnost prometa“, rekao je Salvini, dodajući kako se nada da će predložena mjera „neodgovorne vlasnike natjerati da shvate kako njihov godišnji odmor uključuje i kućne ljubimce“.

Salvini je također najavio da će razgovarati s čelnicima Nacionalne udruge talijanskih gradova (Associazione Nazionale Comuni Italiani – ANCI) i Nacionalne uprave za civilno zrakoplovstvo (Ente Nazionale per l‘Aviazione Civile - ENAC) kako bi se kućnim ljubimcima osigurao pristup javnim plažama, odnosno njihovo putovanje u zrakoplovima.

Tjedan dana prije Salvinijevog prijedloga, talijanska Državna policija (Polizia di Stato) pokrenula je kampanju #senontiportononparto (Ne krećem na put ako te ne vodim sa sobom) koja ima za cilj spriječiti napuštanje kućnih ljubimaca tijekom sezone godišnjih odmora. Pozivajući se na brojke nacionalne udruge za zaštitu životinja (ENPA), talijanska Državna policija priopćila je kako su vlasnici kućnih ljubimaca u 2022. godini u prosjeku svakog dana napuštali više od 127 životinja, što predstavlja povećanje od 20 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Ovog vikenda najavljene su velike gužve na talijanskim prometnicama zbog odlaska na godišnje odmore, a velik broj talijanskih obitelji uputit će se prema moru zajedno sa svojim najboljim četveronožnim prijateljima. Talijanska Državna policija savjetuje im „češće zaustavljanje, držanje životinja u hladu i osiguravanje dovoljne količine vode“. Policija je također podsjetila da je napuštanje kućnih ljubimaca kazneno djelo te da počiniteljima prijeti kazna do jedne godine zatvora i novčana kazna od tisuću do 10 tisuća eura.

„Ako niste u mogućnosti povesti svoje kućne ljubimce sa sobom na odmor, možete ih ostaviti u jednom od brojnih specijaliziranih smještajnih objekata diljem zemlje. Međutim, brojni hoteli i kampovi rado će ih ugostiti zajedno s vama“, dodaje se u priopćenju.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:39