JADRAN

Mislite da ste vidjeli sredozemnu medvjedicu? Evo što je najbolje učiniti!

Nekoliko je adresa na koje se može javiti i poslati fotografije, a svakako je najbolje držati se dalje i ne smetati joj
 Images & Stories/Alamy/Alamy/Profimedia

Povodom vijesti vezanih za nedavna opažanja sredozemne medvjedice (Monachus monachus) na području Vira i Paga, udruga Biom je odlučila ponovo zamoliti sve koji provode vrijeme na moru da, ukoliko su u mogućnosti, pokušaju fotografirati ili snimiti životinju za koju smatraju da je sredozemna medvjedica kako bi se s većom sigurnošću moglo utvrditi opažanje ove ugrožene vrste u hrvatskom dijelu Jadrana.

- Molimo građane da svoje foto ili video dokumentirano opažanje proslijede na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na Facebook stranicu Bioma i prijave putem aplikacije CroDolphin ili Protokola za morske životinje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te tako doprinesu zaštiti sredozemne medvjedice, koja je najrjeđi tuljan na svijetu i najugroženiji morski sisavac Europe - pozivaju iz udruge.

Stručnjak za zaštitu prirode Ante Kodžoman iz udruge Biom, koja je jedan od partnera u projektu Eastern Adriatic Monk Seal s ciljem stvaranje preduvjeta za širenje sredozemne medvjedice iz Grčke u Hrvatsku i susjedne zemlje, pritom ističe:

- Molimo da se vodi briga o izbjegavanju nepotrebnog uznemiravanja životinje, bez obzira radi li se o sredozemnoj medvjedici ili nekom drugom morskom sisavcu. Najbolje je paziti da se održava udaljenost na kojoj će se životinja osjećati sigurno - zamolio je Kodžoman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:41