IZGUBIO SE?

Medvjed se pojavio u predgrađu Zagreba, snimile ga kamere: ‘Ovo ne pamtimo...‘

Čini se kako dolazi zbog hrane, jer jede kukuruz koji je ostavljen za divlje svinje

Ilustracija

 Erik Mandre/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon medvjeda koji je posjetio Kostrenu, još jedan se opasno približio gradskim ulicama - ovog puta životinja je stigla blizu glavnog grada. Lovačke kamere snimile su ga više puta posljednjih mjeseci. Što je medo radio u Stupniku?

Ako je suditi po snimkama, muvao se naokolo i pojeo kukuruz kojeg su lovci na ovom mjestu ostavili za divlje svinje. Bio je, jednostavno, gladan.

- Ovo je prvi put da je medo viđen na našem području, nalazimo se deset kilometara od Zagreba. Do prvih kuća je samo tri kilometra - kaže Ivica Jug, predsjednik Lovačkog društva Sokol iz Stupnika. za RTL.

- Možda su izgubili svoj pravac pa se spuštaju među ljude i kuće. Ne pamtim medu, jelena i divljih svinja ima na pretek. Sigurno se odozgo spuštaju, nemaju otkuda, ali vidiš da idu i malo u gradove, ali ne vjerujem da im je rane ponestalo - smatra Josip Čurak iz Stupnika.

- Ako je divlja svinja na Španskom zašto medo ne bi bio tu sad. U dvorište ne može jer je zatvoreno, ali tu po cesti dođe pozdravimo se i idemo dalje - dodaje Dušanka Glunmac za RTL.

- Kada govorimo o približavanju medvjeda Zagrebu, mislim da je ovo najbliže što smo do sada imali, da. To je prvi takav slučaj. Radi se o medvjedu starom oko dvije i pol godine, on se osamostalio od majke, sad je sam pa u potrazi za hranom. Traži neku sigurnost - kaže Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Nikola Trgovec, lovnik u Lovačkom društvu Sokol, Stupnik tvrdi:

- Prije nego se pojavio kod nas viđen je u lovištu na Horavatima pa je pretpostavka da tu kruži.

Postupanja interventnog tima neće biti jer stupnički medo se ponaša pristojno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:40