MODERNA VREMENA

Kompanija koja želi vratiti tasmanijskog tigra i vunastog mamuta objavila da ‘radi‘ na ptici dodo

Bit će to veliki izazov, jer se do sada nije uspjelo nešto ovakvo napraviti s pticama

Ptica dodo

 -/Ardea/Profimedia

Dodo, ptica s Mauricijusa koji je zadnji put viđena u 17. stoljeću, možda bi uskoro ponovno mogla biti stanovnik ovog planeta. Glavni preduvjet za to je da se izvuče genom ove ptice, i to onaj vezan za ključne osobine. Potom ga treba reproducirati i to kroz tijelo najbližeg živog rođaka. To bi, u ovom slučaju, bio golub.

Kako piše Guardian, znanstvenici rade na tome, no ima o onih koji smatraju kako ova vrsta istraživanja ne bi trebala biti nastavljena. Mnoge muči etički aspekt priče - da bi na svijet došla ova stvorenja, potrebno je umetak ‘usaditi‘ drugom živom biću. Ne zna se koliko će usađivanja biti potrebno i koliko će životinje koje će se za tu svrhu koristiti patiti, no sasvim je sigurno da im to neće biti ugodno iskustvo, piše Guardian.

Colossal Biosciences, kompanija koja je najavila rad na kloniranju, već je odmakla s projektima koji namjeravaju ‘oživjeti‘ vunaste mamute i tasmanijske tigrove. No, dodo bi im bio prva ptica, što je veoma drugačije zbog tehnike ‘uređivanja gena‘. Bit će to veliki izazov, jer se do sada nije uspjelo nešto ovakvo napraviti s pticama.

Beth Shapiro, glavna genetičarka u toj tvrtki, kaže kako je ovim izumrlim pticama fascinirana više od dva desetljeća, otkako je na Sveučilištu u Oxfordu vidjela izloženo, sačuvano tijelo ove ptice. Već tada je počela moliti da joj se dozvoli da ‘izvuče‘ njegov DNK.

Pojasnila je kako u kolekcijama diljem svijeta postoje ostaci stotine ovih ptica, zbog čega vjeruje da je moguće izvući sekvencu genoma. No, upozorila je da ‘novi‘ dodo neće moći viti posve jednak životinji koja je izumrla.

U Colossalu kažu kako je njihova ideja da ptice koje dođu na svijet puste u divljinu Mauricijusa. S obzirom na to da su uložili dodatnih 150 milijuna dolara u istraživanje genoma ove ptice, ostaje tek vidjeti na koji će način kompanija zaraditi na ovome, ako zaista uspije u divljinu pustiti neke nove ptice dodo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:27