LOŠE VIJESTI

Još jedna ‘super- kolonija‘ invazivnih kukaca pronađena na tlu Europe...

Bodu druge životinjice kako bi ih ubili, a neke od njihova otrova oslijepe

Mali vatreni mrav

 Man Chun Yeung/Alamy/Alamy/Profimedia

Mravi i njihove kolonije nas inače ne uznemiravaju, no postoje iznimke. Jedna od njih je mali vatreni mrav (Wasmannia auropunctata) koji je pronađen u francuskom Toulonu, a koji je znanstvenike uznemirio jer uopće nije trebao biti tamo. Ne jedan, naravno, nego cijela kolonija. Točnije, ‘super-kolonija‘, što znači da su na tom mjestu već duže od godine dana. U Europi ih ima jedino na području španjolskog rada Malage.

Znanstvenik Olivie Olivije Blight za National Geographic rekao je kako smatra da su mravi tamo došli slučajno - vjerojatno su bili ‘slijepi putnici‘ na putu iz Južne Amerike. Putujući na biljkama do sada su se proširili diljem svijeta, pa ih sada ima u Kini, SAD-u, Australiji, Novom Zelandu i Filipinima.

No, zbog čega točno su znanstvenici uznemireni jer su ove mrave pronašli na još jednoj lokaciji? Jer su oni izrazito invazivna vrsta. Da, sporo se kreću, no iznimno se brzo razmnožavaju.

image

Kolonija

Scott Leslie/Minden Pictures/Profimedia

- Njihova snaga je brojnost. Kad nas ubodu, osjećamo peckanje jednako onome kad dotaknemo koprivu. No, jači je i duži, a traje i po nekoliko sati - pojasnio je Blight.

Ovaj mrav bode druge insekte kako bi ih ubio, a njegov otrov može izazvati sljepilo kod nekih životinja. Što se ljudi tiče, najveća opasnost je moguća alergija na njihov ubod.

Blight je istaknuo kako je uništavanje ove vrste životinja iznimno skupo. Recimo u Australiji je 2006. godine izdvojeno 30 milijuna dolara da bi se taj posao napravio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:32