JAVNA USTANOVA

Istraživali staništa vidre i dabra na Kupi, otkrili neželjeno prisustvo još jedne vrste životinja

Našli su njihove tragove u tri od četiri lokacije koje su obišli
 JU Zeleni prsten

U tijeku je istraživanje vidri i dabrova na rijeci Kupi. Iz Javne ustanove Zeleni prsten zagrebačke županije objavili su kako su do sada obišli četiri lokacije. Dobra vijest je da su na svima njima vidjeli tragove da tu žive obje vrste ovih životinja, no tu je kraj dobrih vijesti.

-Na tri od četiri lokacije potvrđeno je i prisustvo nutrije, invazivne strane vrste koja se nalazi na popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji - dodali su.

Premda dabre i vidre nisu vidjeli, to nisu ni očekivali. Riječ je o životinjama koje su uglavnom aktivne noću, a preferiraju se držati podalje od ljudi. No, njihovi tragovi jasno govore da žive u određenom području, tako da nisu imali problema s utvrđivanjem žive li ovi čupavci na prostoru kojeg su istraživali.

Kupa je dio ekološke mreže, a osim vidre i dabra, cilj zaštite područja je očuvati i četiri vrste leptira, školjkaša običnu lisanku, potočnog raka te čak 15 vrsta riba od kojih je najpoznatija mladica koju neki nazivaju i dunavski losos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:47