VRANE I GAČCI

Građani prosvjedovali protiv rezanja grana na kojima su gnijezda, iz Grada se oglušili

U dozvoli koju je dalo Ministarstvo poljoprivrede stoji da se izvršitelj mora pobrinuti za ptiće koje pronađe

Prosvjed

 Udruga Šinterice dobra srca

Prosvjedovalo se u nedjelju o Koprivnici protiv najave da će se početi uklanjati grane na kojima su gnijezda vrana i gačaca. Članovi udruge Šinterice dobra srca s prosvjeda su poručile kako i dalje smatraju da je metoda koju Grad želi primijeniti nekorisna i loša. No, ako se krene s njenom provedbom, imaju rješenje.

- Ako dođe do najgoreg, osim što ćemo prijaviti ove radnje, želimo i spasiti ptice koje prežive. Zato molimo sve koji žele pomoći gačcima da nam odmah jave kako bi mogle otići po ptice. U pripravnosti smo. Možete ih i uzeti u kutiju, pa ih preuzmemo od vas - poručili su.

Prema odredbi Ministarstva poljoprivrede, koje je dalo dozvolu Gradu da u ovo doba, kada ptice imaju mlade, uklanja njihova gnijezda stoji kako i Grad mora zbrinuti ptiće ako budu u gnijezdima. No, nije propisana metoda kontrole, pa se mnogi građani boje kako Grad neće zbrinuti mlade. Zbog toga će iz udruge preuzeti baš sve ptiće pobrinuti se za njih dok ne odrastu.

- Nejasno je što znači 'zbrinuti'. Vjerojatno misle da ih samo odnesu na drugo mjesto. To nije ostvarivo. Najprije zato što će mnogi ptići poginuti kad se grane budu rezale i padale na tlo. Potom, čak i da prežive i da ih se prenese negdje daleko, ne znamo hoće li roditelji znati gdje su i doći ih hraniti. Ova mjera znači da je mnoge male ptice umrijeti - kaže nam jedna građanka Koprivnice.

Iz Grada doznajemo da, unatoč prosvjedu, namjeravaju nastaviti po planu i krenuti s rezanjem grana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:22