BRAVO!

Grad Split napokon dobiva nasušno potrebni kompleks: ‘Prostirat će se na 4000 kvadrata, sve će biti vrlo brzo gotovo‘

Dodali su kako su sve uključene strane informirane o lokaciji i smatraju je dobrim izborom

Uvjeti u kojima su živjeli zlostavljani psi

 Ante Cizmic/Cropix

Nakon otkrića horor dvorišta sa 60-ak pasa u jezivom stanju u Splitu, stvari su se jedva makle s mrtve točke. Drugi najveći grad u našoj zemlji, naime, nema gradski azil, pa pse nema gdje ni smjestiti.

Iz Grada su nam rekli kako su psi veterinarski pregledani i cijepljeni, a sve pod nadzorom i uputstvima veterinarske inspekcije.

- Redovno se hrane i daje m se voda a u količinama koje nadzire veterinarska inspekcija. Pse je pregledala i stručna osoba kinološkog saveza te u tom smislu očekujemo i rješenje veterinarske inspekcije kako bi dobili i službeni nalaz i mišljenje kinološkog saveza - rekli su nam u gradu.

Početkom ovog mjeseca su članovi Mreže za zaštitu životinja, koja okuplja 50- ak udruga, skloništa i pojedinaca, održali sastanak s predstavnicima grada. Imali su mnogo zahtjeva za njih: od toga da se pobrinu za pse, pa do hitne izgradnje privremenog skloništa te gradnju stalnog.

- U kontaktu smo s predstavnicima Grada Splita te prema njihovim informacijama ovaj tjedan bi trebala početi izgradnja privremenog skloništa. Povezali smo ih s inozemnom organizacijom Network for animals koja je poslala Gradu Splitu pismo namjere. Na žalost, o samom tijeku postupka za sada nemamo nikakve novosti, ali nas je kao i sve strah da će se počinitelj nekažnjeno izvući - kažu za Jutarnji iz Mreže.

Dodaju kako su pozvali građane da slučaj prijavljuju državnom inspektoratu i odvjetništvu, te da pišu gradskoj vlasti i traže da se izgradi sklonište.

- Zaista je sramotno da drugi po redu Grad u Hrvatskoj nema sklonište za nezbrinute životinje. Ovo je samo jedan takav slučaj, bit će ih sigurno još, a niti Grad niti veterinarska inspekcija nisu adekvatno odgovorili na ovaj izazov. Kontaktirali smo sve članice Mreže za zaštitu životinja koje imaju registrirana skloništa za zaštitu životinja i zamolili ih da preuzmu pse u skladu sa svojim mogućnostima. Azil Dubrovnik preuzeo je kujicu s četiri štenca i kujicu koja je porođena carskim rezom i ima sedam štenaca. Zadarski Azila preuzeo je dva mužjaka i jednu ženku, a Sklonište DZZŽ Rijeka jednu ženku i jednog mužjaka - dodali su.

Iz organizacije Network for animals doznajemo kako su im iz grada priznali kako ih je situacija zatekla ‘donekle nespremne na poduzimanje svih zakonskih ali i humanih procedura koje smo kao grad u obavezi poduzeti‘.

- Krenuli smo u iznalaženje adekvatne lokacije za izgradnju privremenog skloništa na području grada Splita te smo ga i pronašli. Veterinarska inspekcija, udruge prijatelja životinja i drugi zajedno su informirani o toj lokaciji te je smatraju dobrom lokacijom za izgradnju skloništa.

Nakon definicije potrebnih radova, sa odabranim izvođačem radova, dobili smo njihovu ponudu koja uključuje radove pripreme otprilike 4000 kvadrata terena, izradu 60 boksova te spajanje struje i vode. Uz navedeno planiramo i sadnju 15 do 20 stabala radi ukupnog poboljšanja uvjeta. Iako se ne radi o malim financijskim sredstvima, Grad Split je svjestan svojih obveza i uloge u ovom slučaju, ali i konačne potrebe izgradnje trajnog skloništa za životinje - stoji u odgovoru iz grada.

S obzirom na situaciju, koja je zaista hitna, u mailu stoji kako je njihovo predviđanje da će se s radovima početi - danas, 29. travnja i da će biti gotovi do 15. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:47