APEL

Europski aktivisti mole institucije: Zabranite otvaranje farmi za uzgoj ovih inteligentnih bića!

Morske životinje najmanje su zaštićene od svih vrsta i trenutno ne postoje znanstveno potvrđene metode za njihovo ‘humano klanje‘
 British Antarctic Survey/Sciencephoto/Profimedia

Francuska parlamentarka Caroline Roose i predstavnici The Aquatic Life Institute pozvali su Europsku komisiju, Europski Parlament i predsjednika Macrona da spriječe etičku i ekološku katastrofu te zabrane komercijalni uzgoj hobotnica na razini Europske unije.

Ono što izrazito zabrinjava znanstvenike i aktiviste za prava životinja je činjenica da hobotnice nemaju gotovo nikakvu zaštitu prema europskom zakonu, iako su iznimno inteligentne. Njihova je inteligencija dokazana brojnim znanstvenim eksperimentima - primijećeni su kako koriste oruđe (kokosove i morske školjke) kako bi se sakrili i obranili te su pokazali da mogu brzo riješiti postavljene zadatke. Također su uspjeli pobjeći iz akvarija i iskrasti se iz zamki koje su postavili ribiči. Zakon EU-a koji pokriva dobrobit domaćih životinja primjenjuje se samo na kralježnjake, a ne i na beskičmenjake glavonošce.

Morske životinje najmanje su zaštićene od svih vrsta i trenutno ne postoje znanstveno potvrđene metode za njihovo "humano klanje".

Uzgoj hobotnica također bi doprinosio već itekako prekomjernom izlovu divljih riba. Trenutno se oko trećine ulovljenih riba u svijetu pretvara u hranu za druge životinje. Hobotnice su mesožderi i tijekom svog kratkog života trebaju jesti hranu koja je dva do tri puta veća od njihove težine.

Do sada je skupljeno nešto više od 25 tisuća potpisa, što je polovica potrebnog broja. Peticija se može potpisati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:00