KUDA IDU...?

Divlje svinje masovno ulaze u Zagreb, o svemu se oglasili iz Grada: Evo što učiniti kada ih vidite

Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači možete se dojaviti u Ustanovi Zoološki vrt, stoji u objavi

Divlje svinje u naselju Premantura, ilustracija

 

 

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon napisa nekih medija o velikim problemima koje divlje svinje prouzrokuju u svojim dolascima u Zagreb oglasio se i Grad. Na službenoj Facebook stranici objavili su izjavu koju prenosimo u cijelosti.

- U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).

Na ovom području s divljim svinjama, kao i s ostalim vrstama divljači, postupa se sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb koji provode Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba i Lovački savez Grada Zagreba.

Kako bi se spriječile štete od divljači Program zaštite divljači propisuje sljedeće mjere: edukaciju i suradnju s vlasnicima i korisnicima zemljišta, nabavljanje kemijskih, bioloških i biotehničkih zaštitnih sredstava te njihovu besplatnu raspodjelu vlasnicima i korisnicima zemljišta na njihov zahtjev, zaštitu usjeva i nasada izgonom divljači te uporabom zaštitnih sredstava i plašila i dr.

Građanima se preporučuje da ako zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac, te da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači.

Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba možete dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - stoji i objavi.

No, poznavatelji ponašanja divljih životinja kažu kako je uobičajeno da divlje svinje dolaze u grad, jer hrane u njihovim staništima - šumama i šikarama - više nema.

- Ljudi trebaju imati na umu da nema nikakvog razloga za strah. Nikad nisu agresivne - jedino ako u šumi naletite na mamu svinju koja brani mlade, a i tada je sasvim dovoljno maknuti se i više nema opasnosti. Divlje životinje su normalna pojava, jer one žive oko grada i u njemu - pojašnjava Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO vrta.

Dodaje kako se divlje svinje hrane noću, pa ih se zato u to vrijeme može najčešće vidjeti kako traže hranu ili pak kako se, nakon što su se najele, vraćaju kući.

Što napraviti ako ih vidimo?

- Ništa, pustite ih da odu svojim poslom. Nemojte im dolaziti blizu niti ih uznemiravati, jer za to nema nikakve potrebe - poručuje Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:15