LIJEPA NJUŠKA

Divan susret u Dalmaciji: Lisicu zbunila svjetla automobila, pa se stepenicama vratila u šumu

Iz Javne ustanove su građanima još u ožujku javili kako je ovo ponašanje tipično i da nema razloga za strah

Ilustracija

 Péter Gudella/Panthermedia/Profimedia/Péter Gudella/Panthermedia/Profimedia

Unutar područja Park-šume Marjan, na različitim lokacijama još ove zime su zamijećene dvije lisice. Postoji mogućnost da je jedna od njih prošetala Mejama. Logično je da u šumi žive brojne divlje životinje, koje se u potrazi za hranom spuštaju među ljude. S obzirom na oralnu vakcinaciju koja se provodi dva puta godišnje, nema nikakvog razloga za brigu od bjesnoće. Svaku divlju životinju koju vidimo najbolje je pustiti da ode svojim putem.

Divlju životinju koja se udomaćila u Splitu čitatelj Slobodne Dalmacije je susreo u Ulici Antuna Mihanovića, na kvartovskoj cesti koja je smještena podno marjanske šume. Prema su životinju malo zbunila svjetla automobila, brzo se pribrala i stepenicama vratila natrag u šumu.

Iz Javne ustanove su još u ožujku obavijestili građane kako nemaju nema razloga vjerovati da su zaražene šugom ili bjesnoćom budući da se lisice ponašaju u skladu s tipičnim ponašanjem njihove vrste. Štoviše, v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Stipe Mušura kazao nam je kako su građani tu vijest dočekali s oduševljenjem.

- Lisice su evidentirane kroz zapisnike o promatranju divljači, te će ove informacije biti proslijeđene nadležnima u Gradu. Nadležni će, ako se ukaže potreba, izdati nalog za izmještanje ovih životinja s Marjana. Ove jedinke lisica ne predstavljaju realnu opasnost po zdravlje ljudi - obavijestili su iz Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan.

Mušura je još je ranije rekao i danas nam potvrdio kako su lisice pod nadzorom lovačkog društva koje o njima brine i s kojima JU surađuje.

- Naši građani mogu biti potpuno sigurni, a o svemu što se bude događalo u budućnosti ćemo ih obavijestiti - rekao je Mušura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:09