KATASTROFA

Čovjek vidio mladunče bizona i odlučio mu pomoći, na kraju su malca morali eutanazirati

Iz uprave parka su pojasnili kako im je važno da svima bude jasno da su oni drugačiji od ZOO vrtova i utočišta za životinje

Mladunče bizona, ilustracija

 Rzss/ Mega/The Mega Agency/Profimedia

Albert Einstein rekao je kako je ljudska glupost beskonačna i mnogo puta se pokazalo da je taj genije bio u pravu. Evo nam ovih dana još jednog dokaza za tu tvrdnju. Kad je jedan muškarac u američkom nacionalnom parku Yellowstone vidio mladunče bizona kako zaostaje za drugima, odlučio mu je pomoći. Cijela je priča završila tako da su to mladunče - eutanazirali.

Čovjek je, kako kažu iz uprave parka, vidio maleno kako se pokušava izvući iz rijeke, koju je njegovo krdo prelazilo. Mladunče se odvojilo od majke i mučilo pri izlasku iz vode. Čovjek je zato došao i izgurao ga vani. Zadovoljan što je napravio dobro djelo, odjahao je u zalazak sunca. Otprilike.

No, zbog njega je to mladunče završilo svoj kratki život. Majka ga nakon toga više nije htjela primiti. Nesretno stvorenje je bauljalo cestom, hodajući za automobilima i sijedeći ljude. Zaposlenici parka su ga nekoliko puta pokušali spojiti sa stadom, nadajući se da će ga ono prihvatiti, ali nisu uspjeli. Postalo je opasno za posjetitelje, samo se o sebi nije moglo brinuti, bilo je premlado da ide u karantenu, u kojoj bi bilo prije slanja u zaštićena stada izvan parka.

Zbog toga su donijeli odluku da nesretno stvorenje usmrte. Na Twitteru su pojasnili kako im je važno da svima bude jasno da su nacionalni parkovi drugačiji od ZOO vrtova i utočišta za životinje.

- Nismo tu odluku donijeli jer smo lijeni, nije nam stalo ili zato što nismo dovoljno stručni u razumijevanju biologije bizona. Napravilo smo to jer mi u nacionalnim parkovima čuvamo prirodne procese. Svaki dan u našem parku neke životinje umiru. Otprilike 25 posto mladunčadi bizona ove će godine umrijeti, ali njihova će smrti biti korisna medvjedima, vukovima, pticama i insektima. Poštujemo taj krug života i zato smo tijelo ovog bizona ostavili u prirodi - stoji u objavi na njihovom profilu.

U tijeku je istraga, jer se traži bijelac u 40-im ili 50-im godinama, koji je nosio plavu košulju i crne hlače. Ako ga pronađu, bit će novčano kažnjen. Neće biti prvi - prije sedam godina posjetitelji parka kažnjeni su jer su tek rođenog bizona pokušali spasiti, pa su ga stavili u automobil i dovezli službenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:30