FELINOLOŠKO DRUŠTVO

Čak 120 mačaka na izložbi: ‘To je više od Beča, a dovodimo najuspješnije ljubimce iz naše zemlje!‘

Bit će predstavljene Egzotična i Perzijska mačka, Ragdoll, Sveta Birma, dugodlaki Američki kurl, Maine coon, Neva maskerada...
 Petra Dimić

Nakon dvogodišnje pauze Zagreb će ponovno ugostiti dvije međunarodne izložbe pasminskih mačaka koje u subotu i nedjelju, 4. i 5. prosinca, u King Cross Jankomir organizira Savez felinoloških društava Hrvatske.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti preko 120 mačaka čak 16 pasmina. Bit će predstavljene Egzotična i Perzijska mačka, Ragdoll, Sveta Birma, dugodlaki Američki kurl, Maine coon, Neva maskerada, Sibirska mačka, dugodlaki Selkirk Rex, Bengalska mačka, Britanska dugodlaka i Britanska kratkodlaka mačka, Sfinks, Burmanska, Ruska plava i Domaća dugodlaka mačka.

„Ovo je izvrstan odaziv uzgajivača s obzirom na trenutnu situaciju jer je primjerice prije nekoliko tjedana Beč na izložbi imao tek 102 mačke. S obzirom da je ovo nakon dvogodišnje pauze naša prva izložba imat ćemo proglašenje National Winner, odnosno Nacionalne pobjednike za 2019. godinu, najuspješnijih 12 mačaka i najuspješnije uzgajivačnice u zemlji u godini prije pandemije.

Tijekom godine mačke su skupljale bodove prema rezultatima na izložbama u zemlji i inozemstvu i na kraju godine se na temelju rezultata proglašavaju najljepši mačić, kastrat i uzgojna mačka u svakoj od četiri kategorije. „Kako se zbog Covida izložbe nigdje nisu održavale više od godinu i pol dana najuspješnije mačke ćemo proglasiti za godinu prije te pauze“ - ističe tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović.

Na izložbi će, između ostalih, biti prisutan i Nacionalni pobjednik tri godine zaredom, Maine Coon mačak Hunter's Enigma Zucchero, koji je laskavu titulu ponio već 2017. i 2018. godine, a sada ju je osvojio i za 2019. godinu.

Zucchero je ponos uzgajivačnice Hunter's Enigma, a svojim rezultatima je pomogao i da uzgajivačnica ponovno osvoji titulu najbolje uzgajivačnice svih pasmina u 2019. godini, ističe njegova vlasnica Petra Dimić. Dodaje kako Zucchero plijeni pažnju publike i sudaca gdje god se pojavi, pa uz National Winner i Supreme Premier, ima i titulu Distinguished Variety Merit (DVM), jer je najmanje 10 puta bio i najljepši predstavnik pasmine u srebrno-bijeloj boji.

Uz Zucchera, još jedna mačka iz iste uzgajivačnice je osvojila titulu National Winner, i to ženka Hunter's Enigma Raven u kategoriji mačića. Ona je u 2019. godini nekoliko puta osvojila titule Best in Variety i Best in Show, odnosno bila je najljepši primjerak svoje pasmine u boji i najljepši mačić u svojoj kategoriji.

Zbog svoje impozantne veličine i robusne pojave Maine Cooni su se posljednjih godina prometnuli u jednu od najpopularnijih pasmina među ljubiteljima mačaka. Radi se o najvećoj pasmini domaćih mačaka koja zbog divljeg izgleda i čuperaka u ušima neodoljivo podsjeća na risa. Karakterom su to mačke vrlo privržene ljudima i druželjubive i često ih se naziva nježnim divovima. S obzirom da u stopu prate svoje vlasnike po kući i sudjeluju u svemu što oni rade, pa čak i donose igračke poput pasa, od milja ih nazivaju i mačkama psećeg karaktera.

Izložbe će za javnost biti otvorene u subotu i nedjelju od 10 do 18 sati uz besplatan ulazak za sve posjetitelje. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će oba dana započeti u 16 i 30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:50