TUGA PREGOLEMA

Amari je izgladnjela, pretučena i ima epileptične napadaje. Ipak, dali su sve od sebe da je spase

Još jedan užasan slučaj dolazi sa zadarskog područja i, s obzirom na to u kakvom je pas stanju, otvara brojna pitanja
Zadnja fotografija malene Amari
 Zadarski Azil

Što se to događa u Zadru, mogli bismo se zapitati, no nije stvar Zadra. Bilo je tako prije koji mjesec na području Knina, pa oko Vinkovaca. Kao da se nešto zlo dogodi u nekom kraju, gdje bukti neko vrijeme, a onda se pritaji. Ne nestaje, nemojmo se nadati, nego vjerojatno traži druge žrtve: one koje su tiše ili koje nikad ne dospiju pred oči javnosti. Kad se ne mogu iživljavati na psima, možda to rade nad mačkama, pticama...? Možda više batina dobiju njihove jadne žene i djeca?

Ne možemo nagađati, ali još jedan slučaj iz Zadra zaista uznemiruje. Bila je tamo nedavno sirota Elza, koju je manijak izgladnio do smrti u Sukošanu, a onda je stigla kujica koja je također vrlo gladna. No, ima i gore od toga: sirotica ima tri mjeseca i netko ju je brutalno premlatio.

Nazvali su je Amari, čudo Božje. Jer da,p čudo je božje da je živa: osim što je izgladnjela do razine ludila, puna je parazita, ima gomilu infekcija i strašne epileptične napadaje. Ima udubljene na glavi te potres mozga toliko jak da ne otvara oči.

- Na najblaži ljudski dodir ima panične napadaje i ispušta krikove koje ne možeš više zaboraviti. Taj netko tko joj je to napravio ima ime, ima djecu koju odgaja na isti način. Ta djeca gađaju Amarinu majku kamenjem i tuku ju svakakvim predmetima, a ostatak legla i dalje živi tamo gdje je do jučer živjela Amari, njih još sedam. Jedno štene od tih sedam ima ozlijeđenu nogu i vidi mu se kost. Sve to smo mi odmah prijavile veterinarskoj inspekciji, ali smo stavljeni na čekanje jer postoji još hrpa neobrađenih prijava iz prošle godine. Kao da se ovakvo što uopće može staviti na čekanje, kao da Amarina obitelj ima sve vrijeme svijeta. Pomolite se za Amari - napisali su u prvoj objavi djevojke iz Zadarskog azila.

Amarie je preživjela prvu noć, pa se činilo da ima nade. Onda je prije sat vremena objavljeno da je umrla.

- Zaklopila si oči zauvijek i otišla tamo gdje ne boli. Umrla si u našem krilu voljena, srce ti je stalo kucati i pustila si zadnju suzu. Tu suzu nikad nećemo zaboraviti. Znam da si morala ići, previše je boljelo. Amari, volimo te - napisali su i dodali kako institucije sad rade svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:39