PSEĆI METUZALEMI

Znate li kojih pet pasmina najduže živi? Odgovori bi vas mogli iznenaditi....

Maleni su, slatki, pametni i uglavnom nemaju problema sa zdravljem. Upoznajte veličanstvenu ekipu
 -/Panthermedia/Profimedia

Vlasnici biraju pse po različitim kriterijima i, ako ih iskreno zavole, uvijek žele da što duže žive. Donosimo zato popis pet pasmina koje žive najduže, pa svima koji možda baš njih žele odabrati, neka to bude korisna informacija. Sve tu to male pasmine, sasvim očekivano.

Ono što je bitno napomenuti je činjenica da se ovaj popis odnosi na čistokrvne pse kupljene u uzgajivačnici, pa im je porijeklo kontrolirano. Kad kupite psa iz štanceraja, ne očekujte da živi onoliko koliko se očekuje. Upitno je zdravlje njegovih roditelja, naslijedne bolesti, socijalizacija... Imajte na umu da je sve to na crno, bez kontrole, pa možete dobiti svašta.

Uz to, psi žive dugo ako se brine o njima. Dobra hrana, redovito liječenje i stabilan dom preuvjeti su da psi dugo žive. Naravno da to nije baš uvijek garancija, ali je svakako jedan od uvjeta.

image
Filippo Carlot/Panthermedia/Profimedia

Čivava

Malenii karakterni tipovi koje ne valja podcijeniti zbog veličine njihova tijela. Neki su vrlo nervozni i problematični, ali to je zato što se njihovi vlasnici ne posvete odgoju, nego ih vide kao male i slatke. Krivo. No, na stranu to: pošto nemaju neke nasljedne bolesti po kojoj su poznati, žive dugo i kvalitetno. U prosjeku, između 15 i 20 godina.

image
Emmanuelle Bonzami/Panthermedia/Profimedia

Jack Russel terijer

Petarda od psa, rekli bi svi vlasnici, i istina je kako postoji mit da je jack russela jednom netko negdje izmorio, ali se ne zna tko ni gdje. Da se te male luđake pita, stalno bi bili vani. Prosječno žive 16 godina, ali mogu "potegnuti" i do 20. Kad ostare smire se, kažu neki, premda postoje iznimke.

image
Tongro Images/Alamy/Profimedia

Shin Tzu

Mali su, slatki, srčani i dugo ostaju s nama. Službeni životni vijek im je preko 15 godina, no mnogi bez problema žive do 20. rođendana. Kad žive s nama u domu, uglavnom nemaju nekih zdravstvenih problema, a prednost im je što su slatki i dragi. Ne linjaju se, nemaju dlaku nego doslovno kosu i to je prekrasno.

image
Zoonar Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia

Toy pudla

Pudlice su općenito poznate kao pametni, dugovječni psi. Naravno, toy pudle kao najmanje žive i najduže. Prosječno, između 14 i 18 godina.

image
Jamie Grill/Tetra Images/Profimedia

Jorkširski terijer

Ovi malci prosječno žive petnaestak godina, ali mogu otpuhati svječice na torti za 17. rođendan. Maleni su, no traže puno pažnje i veliki su lajavci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:50