VELIKO SRCE

Spasila i udomila četiri psa: ‘Uz njih sam naučila kako biti smirenija, nježnija i pozitivnija‘

Osim što je Tisi, Henryju, Bufu i Sunny pružila zauvijek dom, Mirna Gajčević omiljena je ‘teta čuvalica‘ u novozagrebačkim kvartovima
Mirna Gajčević s udomljenim psima Henryjem, Sunny, Tisom i Bufom
 Neja Markicevic/CROPIX

Kako izgleda suživot čovjeka s četiri psa? To najbolje zna Mirna Gajčević (31) iz novozagrebačkog naselja Dugave, kojoj je ljubav prema životinjama i hobi te svojevrstan životni poziv - ona je, naime, osoba kojoj s punim povjerenjem možete ostaviti svog najboljeg četveronožnog prijatelja na čuvanje, a koliko je u tome dobra, najbolje mogu posvjedočiti i vlasnici ljubimaca koji joj često znaju reći: "Pa moj pas nije htio ići kući koliko mu je bilo lijepo s tobom!".

Sve je počelo kad je ova Zagrepčanka udomila prvog psa, danas 12-godišnju kujicu Tisu. Biglica je svojih prvih osam mjeseci života provela kod jedne obitelji u Sloveniji boraveći isključivo u boksu - bila je kupljena kao štene i nitko se, nažalost, s njom nije bavio.

image
Mirna Gajčević sa psima
Neja Markicevic/CROPIX
image
Henry, Sunny, Tisa i Bufo
Neja Markicevic/CROPIX

- Cijelo vrijeme bila je zatvorena, ništa nije znala, nije imala pojma što su igračke i što bi s njima trebala raditi, šetnje na povodcu također su joj bile potpuna nepoznanica, baš kao i kućni red... Sve smo učile ispočetka, Tisa nije bila naviknuta na promet, ljude... S obzirom da je lovački pas s jako izraženim njuhom i lovačkim nagonom, neko vrijeme imala je tendenciju bježanja i s time smo se borile dobre dvije godine. Zajedno smo prošle kroz velike izazove, neke stvari kod nje i danas me izluđuju, poput traženja hrane kad smo vani, tzv. smetlarenja, ma pojela bi sve što nađe, ali obožavam je! Ima svoj stav, odlična je s drugim psima, sve ih prihvaća, iako je istodobno dominatna i voli biti šefica - govori nam Mirna i dodaje kako je Tisa, bez obzira na to što je lovački pas, svojedobno imala i najbolju prijateljicu, kunićicu Zoe, s kojom je zajedno spavala, čak su dijelile i poslastice! Biglica je sa svojom gazdaricom, koja je pjevala u punk bendu Ugly Fucks, išla i na turneje te tako proputovala pola Europe.

image
Mirna Gajčević sa psima
Neja Markicevic/CROPIX

Te sreće, kroz smijeh kaže Gajčević, nije bio njezin drugi pas Henry, iako je na nagovor njezina starijeg brata Branimira (s kojim zapravo i dijeli ”skrbništvo” nad ljubimcem) dobio ime po velikoj zvijezdi Henryju Rollinsu iz američkog hardcore punk benda Black Flag. Ovaj 10-godišnji mješanac border collieja dugo je lutao Dugavama, a Mirna ga je spasila usred zime, nakon što je pronađen kako sklupčan i promrzao leži na otiraču ispred jednog frizerskog salona. Prije pet godina pružila mu je privremeni dom, no kako to često biva, rodila se ljubav i Henry je zauvijek ostao u njezinoj obitelji.

- S njim je pak sve prošlo glatko, nije imao nikakvih problema s učenjem, sve je odmah savladao, iako je došao s ceste, niti jednom nije obavio nuždu u stanu, bio je jednostavno jako zahvalan na svemu. Poslije sam saznala da je, dok je još lutao po naselju, imao nadimke Šarko i Bundaš, a poznavali su ga svi poštari iz Novog Zagreba jer ih je pratio, trčao za njihovim motociklima i s njima raznosio poštu. Zapravo je s jednim poštarom iz Mlake došao u Dugave i ovdje ostao. I dan danas prepoznaje poštarsku odoru! Sjeća se i jedne bake iz kvarta koja inače skuplja boce - ona ga je hranila dok je bio na ulici - 'poludi' od sreće kad je vidi, u početku se čak znao izvući iz ogrlice i trčati za njom, toliko je obožava. Pravi je hiperaktivni lajavac, opsjednut je lopticama, sve sluša pa s njim mogu svugdje otići i bez lajne - hvali ga vlasnica.

image
Mirna Gajčević
Neja Markicevic/CROPIX

I treći ljubimac, 10-godišnji Bufo, k njoj je došao samo na privremeni smještaj, no isti se, pretpostavljate, pretvorio u zauvijek dom. Ovaj bigl, spašen s ulice u Dugoj Resi, udomljen je prije šest godina. Gajčević ga je odlučila zadržati nakon što je za njega u pola godine, koliko mu je tražila odgovorne udomitelje, imala svega tri poziva iz kojih se dalo zaključiti da će pas boraviti u boksu ili na lancu, što Mirna nikako nije mogla prihvatiti.

- Bufo mi je stigao vidno istraumatiziran, bio je pun rana i ožiljaka, jako mršav, imao je problema u ponašanju i s ljudima i psima, pa pretpostavljam da su ga možda i tukli. Danas je najveći kuler u kvartu, čak je nosio i reviju na Zagreb Design Weeku, što nimalo ne čudi, jer zbilja pozira kao pravi profesionalac - kaže nam omiljena dugavljanska ”teta čuvalica” za pse i otkriva kako je Bufo dobio ime po jednom španjolskom skejteru koji i s 50-ak godina i dalje aktivno skejta.

image
Mirna Gajčević sa psima
Neja Markicevic/CROPIX

I naravno, šećer na kraju - Sunny - kujica koju je u jednom azilu napao drugi pas i teško joj ozlijedio kralježnicu zbog čega je privremeno ostala nepokretna.

- Volonterke koje su došle obići pse našle su je kako leži u boksu u vlastitim fekalijama s teškom upalom pluća. Takva je navodno bila danima. Isprva su razmišljale o uspavljivanju, ali srećom, u zadnji tren su se predomislile i dale joj šansu. Sunny se polako počela oporavljati, boriti, dizati na nogice... Prije nego što je završila u azilu, s braćom i sestrama bačena je u smeće, bili su stari svega nekoliko dana. Njezinu tužnu priču od samoga početka pratila sam na Facebooku, a nakon što je stradala, odlučila sam joj pružiti privremeni dom. Stigla mi je 29. prosinca 2018.

image
Sunny
Neja Markicevic/CROPIX
image
Mirna Gajčević sa svoja četiri udomljena psa
Neja Markicevic/CROPIX

Od svih traumatiziranih pasa koje sam susrela, Sunny je bila najkritičnija. Bojala se svega - ljudi, zvukova, nije htjela hodati po betonu... Iskreno, bilo je dana kad sam plakala od očaja, bilo je iznimno teško i frustrirajuće, ali sav trud na kraju se isplatio - puno su joj pomogle terapije i akupunkture, tako da se danas bezbrižno igra s drugim psima, mazi na krevetu, a iako je i dalje malo zanosi kad hoda pa izgleda kao da se gega, najbrža je u psećem parku! Uz nju, ali i sve moje udomljene pse, definitivno sam naučila kako biti smirenija, nježnija, pozitivnija, a najveća mi je nagrada to što mi svi oni, pogotovo Sunny, beskrajno vjeruju - govori Mirna.

Čuvanje i šetanje pasa hobi joj je već više od deset godina, a ima i dugogodišnji staž s volontiranjem.

- Premalo je edukacije i azila, a previše nesloge među volonterima u Hrvatskoj. Problem je i neprovođenje zakona, koji nisu loši, ali jednostavno ne funkcioniraju u praksi - to su stvari koje bih voljela promijeniti - zaključuje Mirna i za kraj kaže kako, osim svoja četiri psa, u životu ima još jednog istinskog heroja - svoju majku Stanku, koja joj je u svemu najveća i bezrezervna potpora.

- Bez nje ništa od ovoga što radim ne bi bilo moguće. Hvala joj do neba što trpi i mene i sve pse koji su nam prošli kroz stan, nadam se da je svjesna koliko cijenim tu njezinu žrtvu - kaže Mirna.

image
Mirna Gajčević sa svoja četiri udomljena psa
Neja Markicevic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:40