DOBRO JE ZNATI

Postoje li psi koji nikada ne laju? Našli smo pet pasmina koje nisu sklone pretjeranom lavežu

Naravno da je svaki pas vokalan kada ima važan razlog, ali ovi to čine zaista samo u važnim situacijama

Ilustracija

 -/Ardea/Profimedia

Psi koji laju minimalno ili samo kad zaista moraju, divni su. Nema nepotrebnog urlanja na sve stvari koje ih plaše, a to može cijeniti samo čovjek koji je nekad u životu imao vrlo lajavog psa. Postoje pasmine koje su tome sklonije i one koje nisu, no mnogo toga zapravo ovisi o karakteru psa i odgoju. Svakog se psa može naučiti da ne urla kao manijak, samo je kod nekih to jednostavnije, a kod drugih je to posao koji traje vrlo dugo i zahtjeva veliku količinu strpljenja, upornosti i nagrada.

Ipak, postoji pet pasmina koje zaista vrlo rijetko ili uopće nikada ne laju. Naravno, svaki pas će u nekim okolnostima zalajati, no ovi to rade veoma rijetko i nikad bez razloga (ne, poštar se ne može smatrati ozbiljnim razlogom).

Bostonski terijer

Među njihovim brojnim kvalitetama je i činjenica da zapravo prilično rijetko laju, osim ako imaju veoma važan razlog, recimo, ako je nešto što vole ugroženo. Neće vikati na plastičnu vrećicu koja lebdi zrakom.

Akita

Kad ste zadnji put čuli neku Akitu kako se izderava na žbun u parku? Nikad. Oni, doduše, znaju tu i tamo puštati čudne zvukove, koji nalikuju mrmljanju, no to je zaista kamilica u usporebi s nekim psima.

Basenji

Ovi afrički psi uopće ne laju. Znamo jednog koji je redovito demolirao stan, ali nikad nije proizveo ni zvuka. Uz to su pametni i tvrdoglavi.

Bulmastif

Ovi su psi tihi čuvari, kod kojih je rječit njihov izgled. Ako vam netko planira provaliti u kuću, odustat će zbog pogleda na ovog psa, a ne zvukova koje on proizvodi.

Buldog

Oko njih se ne treba previše truditi. Ne zahtijevaju puno šetnje ni brige, jer su najsretniji kad spavaju doma. Oni jako rijetko laju i to samo kad zaista moraju. Zlobnici bi rekli da je to zato što su prelijeni da laju, no mi ćemo to ignorirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:21