RIJEDAK PRIZOR

Znate li kako izgledaju iberijski rebrasti vodenjaci ‘u akciji‘? Evo prizora iz domaćeg akvarija

Prizor je posebno zanimljiv zato što se razmnožavaju svake dvije godine, a ženka polaže između 100 i tisuću jaja
 Facebook screenshot

Parenje životinja uglavnom nije prizor koji rado gledamo, no kad to rade iberijski rebrasti vodenjaci (Pleurodeles waltl) moramo priznati da to zaista neobično izgleda. Snimku su napravili zaposlenici pulskog akvarija, koji su je podijelili na Facebooku. Ne samo da su objavili kako izgleda njihov par, nego su i objasnili sam proces.

Parenje vodenjaka odvija se, naime, u dvije faze. Prva je faza „ljubavni zagrljaj“ poznat kao „amplexus“, odnosno položaj tijela tijekom parenja gdje mužjak, smješten ispod ženke, čvrsto obavija svoje prednje noge oko njezinih.

Tijekom druge faze, mužjak okreće ženku tako da joj kloaka bude blizu spermatofora (ovojnica koja sadrži spermije), ispušta ga, a ženka pohranjuje spermije u spermateku (organ za primanje sperme i oplodnju jajašaca). Ženke mogu zadržati živu spermu i do pet mjeseci u kloaki.

Prizor je posebno zanimljiv zato što se razmnožavaju svake dvije godine, a ženka polaže između 100 i tisuću jaja.

- Zanimljivo je da su iberijski rebrasti vodenjaci, poput ostalih vodenjaka i gmazova u mogućnosti regenerirati udove, rep i organe. Zadnja znanstvena istraživanja otkrila su sposobnost regeneracije dijelova mozga kod ove vrste, čime će ovo saznanje dovesti do razvoja novih regenerativnih strategija za ljude (npr. liječenje Parkinsonove bolesti) - objavili su iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 04:03