ZONA SUMRAKA

Znanstvenici otkrili morske pse koji svijetle u mraku, a posebno ih je facinirao jedan: ‘Taj je najveći‘

Mnoge morske životinje proizvode vlastitu svjetlost, no ovo je prvi put da je bioluminiscencija zamijećena kod nekog velikog morskog psa
 Mallefet, Stevens and Duchatelet

Znanstvenici sa Sveučilišta Catholique de Louvain u Belgiji i Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere na Novom Zelandu otkrili su tri vrste morskog psa u dubokom oceanu kraj istočne obale Novog Zelanda koje svijetle u mraku.

Ove neobične vrste pronađene su u siječnju prošle godine na Chatham Rise području, inače najproduktivnijem i najvažnijem ribolovnom dijelu Novog Zelanda koje je ujedno i važno stanište kitova.

Kako je objavljeno u studiji, jedna od ovih vrsta je morski pas mrkalj, koji je sada proglašen najvećom svjetlećom vrstom kralježnjaka, koja doseže i do 180 centimetra.

image
Mallefet, Stevens and Duchatelet

Bioluminiscencija je potvrđena i kod manjih vrsta Etmopterus granulosus i Etmopterus lucifer.

I dok mnoge morske životinje, kao i neki insekti poput krijesnica, proizvode vlastitu svjetlost, ovo je prvi put da je fenomen bioluminiscencije zamijećen kod nekog velikog morskog psa.

Istražitelji vjeruju da svjetlost koju emitira koža morskih pasa obložena tisućama malih fotofora pomaže u skrivanju od predatora i drugih dubokomorskih prijetnji.

Ove tri vrste plivaju u mezopelagičkoj zoni na dubini od 200 do 1000 metara, koja je poznata kao zona sumraka jer svjetlost u tim dubinama mora postaje ograničena.

S obzirom na to da se suočavaju s okolinom u kojoj se nema mjesta za skrivanje, otuda i potreba za protuosvjetljenjem kao oblikom kamuflaže, dodaju u studiji znanstvenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:52