NEPRAVDA

Ženi koja je spasila štence iz Rakovice došla inspekcija. "Ne žele da i dalje spašavam pse"

Pošto nema azil, nego udrugu, ne smije primati više pasa. No, nije mogla okrenuti glavu i ne primiti dvije kujice
 Eduard Skorov/Alamy/Alamy/Profimedia

Anica Pribanić, predsjednica udruge "Šapa u srcu", našla se u problemima zbog dvije kujice i njihovih štenaca koje je nedavno spasila. Riječ je, podsjetimo, o životinjama iz slučaja kojim se sad bavi policija, a uključuje muškarca koji je štence jedne svoje kuje bacio na livadu u kutiji na kojoj piše njegovo ime i prezime.

No, tim bistrim gospodinom sad se bave institucije ove zemlje, a Anica je doma dovela dvije njegove kujice i njihove štence. Nije ih mogla ostaviti u vlasnikovom dvorištu jer bi završili u šinteraju u Utinji, pokraj Karlovca. Mnogo je toga lošeg objavljeno o tome mjestu i uvjetima u kojima se tamo drži pse, no čak i da je sve sjajno, nije to idealno mjesto za kujice koje imaju mlade. Zbog svoje želje da pomogne nesretnim životinjama, Anica se našla u problemima.

- Veterinarka inspekcija je došla po prijavi mojih susjeda. Oni su već sakupljali potpise da se udruga ugasi, a uz to su angažirali odvjetnika, koji prati cijelu situaciju i koji je u vašim tekstovima i nekim našim objavama na društvenim mrežama vidio da sam primila kujice i štence. On nas je prijavio, jer već imamo zabranu primanja pasa. Mi smo, naime, udruga, a ne azil. Iako sad radimo na uređenju prostora i planiramo, čim zadovoljimo sve zakonom propisane uvjete, otvoriti azil, trenutno za nas vrijede pravila kao i za sve druge udruge - pojašnjava Anica.

Inspektori su bili korektni, kaže, jer su po prijavi morali izaći na teren. Bili su, kaže ona, oduševljeni kad im je pokazala grijanu prostoriju, ograde i dodatne prostore koje sad imaju. Sve to izgradili su uz pomoć donacija, a u tome su im pomogli i čitatelji Jutarnjeg lista,

- Dali su mi rok za štence da ih sve čipiram i cijepim, baš kao i njihove mame. To ćemo ionako napraviti čim malo porastu, a mame se oporave, tako da je to u redu. No, znate, ono što me najviše muči je pitanje jesu li moji susjedi uopće svjesni što rade? Kamo će ti psi ako ja zatvorim vrata? Kome oni hoće nauditi, meni ili njima? Jer, ako zatvore udrugu, psi iz cijelog ovog područja izgubit će jedino mjesto na kojem im se pomaže. Kako netko može biti takav čovjek, to zaista ne razumijem - kaže žalosna Anica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:25