RAZBIJEN MIT

Zašto mačke predu? To ne govori da su uvijek sretne, evo još nekih razloga

Istraživanje koje su proveli stručnjaci za ponašanje životinja omogućuju nam da prilično dobro pretpostavimo što ono znači
 Richard Drewe/Alamy/Profimedia

Mačje predenje je daleko najčešći zvuk. Unatoč tome, znamo mnogo manje o tome od drugih mačjih zvukova poput siktanja, cvrkutanja ili mijaukanja.

Kad su mačke sretne, one predu. Dok udišu i izdišu, možete čuti tihu tutnjavu. Možda ćete čak osjetiti mirnu vibraciju kada ih dodirnete. Kao da puštaju val mira.

Ako mačka prede, nemojte brzo zaključiti da je to nužno dobar znak. Ili misliti da predenje znači da su mačke sretne. Mačke predu iz raznih razloga, ne samo zbog gladi i zadovoljstva.

Kada prede, možda nikada nećete znati što točno pokušava komunicirati. Ipak, istraživanje koje su proveli stručnjaci za ponašanje životinja i razmatranje situacije omogućuju nam da prilično dobro pretpostavimo što vaša mačka želi komunicirati, piše World Cat FInder

Kako biste u potpunosti razumjeli zašto mačke predu, važno je prvo razumjeti kako to rade. Vlasnici mačaka možda se pitaju ne samo zašto, već i kako predu njihovi mačji prijatelji. Na koji način postižu tako izrazit zvuk? Unatoč popularnom vjerovanju, mačke ne posjeduju poseban organ koji je odgovoran za predenje, što je zanimljiva činjenica o mačkama.

Umjesto toga, brzi pokreti glasovne kutije proizvode zvuk. Kako bi prela, mačji živčani sustav šalje signal koji putuje kroz živce do mišića glasnica. Mačji mišići se brzo skupljaju i opuštaju kako bi proizveli zvukove i vibracije koje možemo čuti i osjetiti.

Predenje je vjerojatno jedan od najsmirujućih zvukova koje biste mogli čuti, pa se ne biste trebali čuditi da predenje zapravo može biti ljekovito! Evo glavnih razloga zbog kojih mačke predu.

Sreća

Vaša mačka izgleda sretna: možda leži na leđima s poluzatvorenim očima i uglavnom mirnim repom. Mačka koja prede znak je da je mirna i zadovoljena. U ovom slučaju, predenje se može opisati kao ogroman mačji osmijeh.

Glad ili mačka nešto želi

Kad dođe vrijeme za jelo, neke mačke će presti. Istraživači u Velikoj Britaniji proučavali su zvukove kućnih mačaka dok traže hranu i kada nemaju na umu hranu i nisu gladne. Zvuk predenja je drugačiji.

Kada izražavaju glad, mačke kombiniraju predenje i neugodan plač ili mijaukanje koji zvuče slično plaču ljudske bebe. Opće je prihvaćeno da će ovaj zvuk kod nas izazvati veći odaziv od drugih. Čak i ako nemaju mačku, većina ljudi može lako razlikovati ove dvije vrste predenja.

Veza majka-mačić

Nekoliko dana nakon rođenja, mačić može presti. Većina mačjih stručnjaka za ponašanje misli da mačići predu kako bi komunicirali sa svojim majkama i rekli im gdje se nalaze i da se osjećaju dobro.

Dokazano je da predenje jača vezu između majke mačke i njenog mačića. Zapravo, mačje mame predenje koriste kao uspavanku. To čini mačiće smirenim i daje im do znanja da su na sigurnom.

Liječenje i olakšanje

Mnoge mačke će presti usprkos činjenici da za to troše energiju kada su ozlijeđene ili u nevolji. Što onda opravdava njihovo vrijeme i trud? To bi mogao biti mačji način samoliječenja, poput djeteta koje siše palac.

Prema nekim studijama, predenje može pomoći mačkama da brže ozdrave. U tijelu mačke postoji mnogo različitih vibracija uzrokovanih specifičnom niskom frekvencijom njihovog predenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:44