OPTUŽBE

Zakuhalo na društvenim mrežama: Dumovec više ne plaća račune za mačke? Evo prave istine!

Mnogi su se uzrujali smatrajući da je riječ o kršenju zakona, jer je briga o napuštenim životinjama dužnost lokalne samouprave

Mačka Aleksa nedavno su, nakon poziva Dumovca, spašavali vatrogasci

 ZOO Zagreb

Na društvenim mrežama pojavila se informacija kako je na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu osvanula neočekivana obavijest. U njoj, tako stoji u objavi koja se dijeli, piše da Dumovec više neće plaćati veterinarske troškove za ozlijeđene mačke koje im donesu građani, već će oni sami snositi troškove liječenja životinje. Izazvalo je to pravu buru negodovanja ljudi koji smatraju da je riječ o kršenju Zakona o zaštiti životinja. Po njemu, za napuštene životinje odgovorna je jedinica lokalne samouprave.

Zaista, na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta još 18. srpnja stavljena je obavijest nalaznicima mačaka. ‘Obavještavamo Vas kako Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, Dumovec do daljnjeg nema mogućnosti zbrinjavanja mačaka nakon pružanja hitne pomoći i kliničkog liječenja. Stoga u slučaju liječenja na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju nalaznik mačke preuzima skrb o mački nakon provedenog liječenja‘ stoji na papiru koji je tamo zalijepljen.

Iz Dumovca nam kažu kako je ta obavijest postavljena u trenutku kada je Sklonište bilo puno mačaka - od onih tek rođenih do starih mačaka koje su se oporavljale od bolesti i ozljeda. Sklonište još uvijek nema odgovarajuće smještajne jedinice za mačke, nego prostore koji su prenamijenjeni u tu svrhu dok se ne izgradi sklonište za mačke, pa zato muku muče sa smještajem ovih životinja.

- U proljeće i ljeto kada se u Zagrebu pronalazi velik broj odbačenih mačića te bolesnih i ozlijeđenih mačaka, kapaciteti za njihov prihvat nisu dostatni i tada Sklonište moli građane da pronađene mačke kojima je potrebno liječenje, pričuvaju tijekom oporavka. Sklonište im pritom pruža svu potrebnu veterinarsku skrb te pomaže pri njihovu udomljavanju.

Kada građani pronađu bolesnu ili ozlijeđenu mačku, trebaju nazvati Info centar Dumovec. Njegovi djelatnici s građanima se dogovaraju na koji će se način pomoći životinji. Najčešće mačku preuzima terenska ekipa Skloništa, no u slučaju potrebe za hitnom pomoći građani znaju i sami dovesti mačku na Veterinarski fakultet. Pritom se obavještava Info centar Dumovec te se životinji, na račun Skloništa za nezbrinute životinje, pruža potrebna veterinarska pomoć. Na temelju ugovora sklopljenog između Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba i Veterinarskog fakulteta, Fakultetu se uredno plaćaju usluge, odnosno, pružena hitna pomoć i liječenje pronađene mačke - kaže Damir Skok, ravnatelj ZOO Zagreb, u čijem sklopu djeluje i Dumovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:08