BOLNICA 2022.

Veliku pažnju na terenskoj vježbi civilne zaštite privukli su - četveronožni sudionici!

Prikazano je kako nakon potresa, USAR timovi traže i spašavaju osobe pod ruševinama kompleksa
 Marko Todorov/Cropix

Pokazno - terenska vježba „Bolnica Zagreb 2022.“ održana je u subotu u Blatu, kako bi se operativne snage Civilne zaštite pripremile i uvježbale za spašavanje iz ruševina nakon potresa, a posebni tim uvježbao za reakciju na radiološki izvanredni događaj. Na događaju su sudjelovali i - psi!

"Više od 8 000 sudionika u postrojbama i cjelokupnom sustavu civilne zaštite, nama članovima Stožera Civilne zaštite, daje garanciju kako će i u slučaju velike katastrofe, poput potresa i radiološkog incidenta, Grad Zagreb i sustav Civilne zaštite moći učinkovito djelovati u spašavanju života i imovine naših sugrađana“, kazao je načelnik Stožera i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Vježba "Bolnica Zagreb 2022." održana je u organizaciji Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba, a prikazano je kako nakon potresa, prema scenariju vježbe, bez struje i telekomunikacijskih veza, USAR timovi traže i spašavaju osobe pod ruševinama kompleksa bolnice, a vatrogasci otkrivaju radioaktivni predmet i evakuiraju osobe s mjesta potencijalne kontaminacije. Putem OCCZ-a Inspekcija za radiološku i nuklearnu sigurnost poziva ovlašteni stručni tehnički servis Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada radi provođenja radioloških mjerenja na lokaciji i u neposrednoj blizini, zbrinjavanja radioaktivnog izvora te dekontaminacije zahvaćenog prostora.

Sudionici vježbe su, uz Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, bili: Postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Zagreba, zagrebačka Javna vatrogasna postrojba i Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, HGSS – stanica Zagreb, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Klub za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, zagrebački NZJZ dr. Andrija Štampar i drugi.

Pohvalivši djelovanje operativnih snaga sustava civilne zaštite, Korlaet je dodijelio zahvalnice pripadnicima postrojbi Civilne zaštite opće namjene Grada Zagreba i institucijama za njihov osobit doprinos tijekom suzbijanja epidemije koronavirusa u Zagrebu, stoji u priopćenju.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:44