VOLE IH MASE

Upoznajte Esther, Ziggya i Pigcassa, tri najpopularnije svinje na svijetu

Imaju uzbudljive živote: Ziggy je proputovao SAD, o Estherinom životu će se snimati film, dok je Pigcasso poznata slikarica
 Pigcasso

Esther, Ziggy i  Pigcasso tri su svjetska svinjska superstara. Imaju tisuće sljedbenika na društvenim mrežama, koji redovno prate što njihove omiljene svinje rade. Uglavnom je riječ o istome: svi troje najviše voli jesti, spavati i valjati se u blatnoj kaljuži. U stanju su to raditi cijeli dan, svaki dan do kraja života, i pritom biti savršeno svinjski sretni. Uz iznimku Pigcassa - ta uzima kist u usta i redovito slika, a od prodaje njenih radova financira se rad utočišta u kojem živi.

Esther i Ziggy imaju donekle slične priče: oboje su kupljeni i trebali su ostati maleni, ali to se nije dogodilo. Odrastanje kućnih ljubimaca zauvijek je promijenilo živote njihovih ljudi. I to radikalno.

Estherini skrbnici Derek Walter i Steve Jenkins svoju su malu obitelj odlučili proširiti svinjom, ali to ih je na kraju odvelo u neobičnom smjeru. Esther je, naime, trebala biti mala, no narasla je do 300 kilograma. Na kraju su oni zbog nje postali vegani, prodali stan, jer nije bio prilagođen životu s prasicom, preselili se na imanje u kanadskom Ontariju i udomili još nekoliko pasa i mačaka. Pokrenuli su utočište za farmske životinje "Happily Ever Esther".

image
Steve Jenkins, Esther The Wonder Pig

Na Facebook stranici Esther the Wonder Pig, koju prati više od milijun ljudi diljem svijeta, redovito objavljuju fotografije, videosnimke i zanimljivosti iz života svoje ljubimice. Tako ona, iako nosi kaputić, mrzi hladnoću, s obiteljskim psom i puranom (koji su joj najbolji prijatelji) stoji pokraj stola i žica hranu, a kad je jako gladna - što je, zapravo, uvijek - otvori vrata frižidera i vlasnicima nimalo suptilno daje do znanja da hoće jesti. Derek i Steve su napisali nekoliko knjiga o njoj, a ove godine trebao bi se početi snimati film o njihovim neobičnim životima. 

image
Kristin Hartness i Jay Yontz, Ziggy The Travelling Piggy

Ziggy je nešto manji - teži samo 120 kilograma, ali to nije nikakva dijeta, nego je on druga pasmina. Kad su njegovi vlasnici Kristin Hartness i Jay Yontz shvatili da im ljubimac nezaustavljivo raste i da neće ostati mala svinja, suočili su se s problemom nemogućnosti pronalaska stana. Kad su ih izbacili iz posljednjeg smještaja, shvatili su kako im je dosta toga da ih se diskriminira zbog Ziggyja.

Kupili su kamp-kućicu, pokrenuli kampanju “Ziggy the Traveling Piggy” i počeli putovati diljem SAD-a. Držali su predavanja o pravima životinja i veganstvu te ljudima dali priliku da upoznaju njihova ljubimca. Pokrenuli su i kampanju čiji je cilj prikupljanje sredstava kako bi se osnovao Ziggy’s Refuge - sklonište za životinje koje su prije živjele na farmama. To se i dogodilo, tako da danas imaju prihvatilište za brojne životinje, od kojih su neke s posebnim potrebama.

image
Pigcasso

Pigcasso je poznata slikarica iz Južnoafričke Republike. Njena skrbnica, inače osnivačica "Farme utočište", Joanne Lefson, u nekom je trenutku shvatila da se svinja voli igrati s kistovima. Sve drugo je sažvakala, no kistovi i četkice su joj bili zanimljivi. Dala joj je boje i platno.

Nastala je tako prva u nizu slika, koje se danas prodaju po cijeni od 120 pa sve do 4000 dolara. Na taj se način sufinancira farma. Pigcasso je, kažu poznavatelji, apstraktni ekspresionist, a boje koje koristi vezane su, očito, uz njeno raspoloženje. Još je jedna zanimljivost: svaka slika ima malu, jednaku škrabotinu, tako da se pretpostavlja kako je to umjetničin potpis. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2021 18:02