OPASNA PASMINA

Ubili su desetke ljudi, zabranili su ih, a sad je procurila šokantna informacija: ‘Veterinari su nam poslali podatke!‘

Desetogodišnjeg Jack Lisa nasmrt je izgrizla ova pasmina, a on je samo jedna od mnogih žrtava

American bully

 /Profimedia

Najmanje 38.000 američkih bullyja XL i dalje je na britanskim ulicama nakon što je pasmina zabranjena, a brojka je gotovo četiri puta veća od one s kojom su raspolagali vladini dužnosnici.

Oko 38.424 pasa je dobilo izuzeće kako bi se izbjeglo uspavljivanje prije isteka roka, a koje je koštalo 92 funte. Jedan od onih za koje se vjeruju da su za svog ljubimca osigurali takvu potvrdu je Arsenalov vratar David Raya. Španjolac je navodno dobio potvrdu o izuzeću za svog ljubimca Gokua jer tvrdi da će pas pomoći zaštiti njegovu vilu u sjevernom Londonu od provala.

image

american bully xl

zanna Pesnina/alamy/profimedia

Vlada je prvotno procijenila da u Ujedinjenom Kraljevstvu ima oko 10.000 američkih bullyja XL, iako je odbor Donjeg doma britanskog parlamenta prošle godine od veterinarskih ambulanti dobio informaciju da bi ih moglo biti čak 50.000, piše Daily Mail.

Vjeruje se da je ova pasmina od 2021. godine povezana s 24 smrti, dok britanska kampanja Bull Watch UK procjenjuje da su još 15 ljudi, između studenog 2021. i veljače 2024., ubili različiti mješanci bullyja.

Nakon serije pljački u kućama slavnih osoba, David Raya je angažirao stručnjake da istreniraju njegovog psa kako bi ih on mogao štiti od pljački. David i njegova djevojka Tatiana Trouboul često objavljuju snimke svog ljubimca, a tvrde kako je životinja najčešće zaključana u svom kavezu.

image

Arsenalov vratar David Raya

Patricia De Melo Moreira/Afp

U Engleskoj i Walesu je zabranjeno posjedovati XL bullyje bez potvrde o izuzeću, pa vlasnici mogu biti pozvani na sud i njihovi ljubimci im mogu biti oduzeti. Zabrana je uvedena nakon niza napada ove pasmine koji su posljednjih godina usmrtili i teško ozlijedili ljude i druge pse.

Krajem prošle godine uvedena je i zakonska obveza da XL bullyji moraju biti kastrirani i mikročipirani te da ih se u javnosti drži na uzici s brnjicom. Škotska je najavila da će pokušati uvesti sličnu zabranu do 31. srpnja, dok bi Sjeverna Irska također trebala donijeti odluku o opasnim pasminama.

image

Ilustracija, american bully xl

Edward Matthews/Alamy/Alamy/Profimedia/

Ove pasmine u Britaniji u usmrtile mnoge, uključujući Iana Pricea kojeg su prošle godine napala dva bullyja, 10-godišnjeg Jacka Lisa koji je 2021. nasmrt izmrcvaren i malenu Bella-Rae Birch koju je divljački napao njezin ljubimac.

Starija gospođa Esther Martin (68) posljednja je žrtva koja je smrtno stradala od ove pasmine, samo nekoliko dana nakon što je zabrana stupila na snagu. Dva bullyja su je izgrizla do smrti nakon što je metlom pokušala razdvojiti njihove štence koji su se prepirali.

image

Napad psa/Ilustracija

/C. Steimer/imagebroker/profimedia/c. Steimer/imagebroker/profimedia

Neposredno prije Božića jedan je takav pas teško ozlijedio 77-godišnju ženu koja je nakon toga hitno odvezena u bolnicu s užasnim ranama od ugriza na ruci te slomljenim koljenom.

Isobelu Boyd je pas napao u Škotskoj. Rekla je da ju je pas zgrabio za ruku dok je prolazila pored njegovog vlasnika na ulici. Pokušala se uhvatiti za zid u blizini, ali pas ju nije puštao. Ljudi su joj ubrzo pritrčali u pomoć, uključujući i jednog muškarca koji je životinju udario skateboardom po glavi.

"Proživjela sam horor. Morala sam ga pustiti da mi grize ruku, jer da je došao do mog vrata bila bih mrtva... Mislim da se još nisam oporavila od šoka", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 09:30