NAKON TRI GODINE

U Kaliforniji je konačno stupila na snagu zabrana prodaje i proizvodnje krzna

Podaci pokazuju kako se svake se godine u svijetu uzgaja i ubije oko 100 milijuna životinja zbog krzna
 Mads Claus Rasmussen/Afp

Od 1. siječnja u Kaliforniji je stupila na snagu zabrana prodaje i proizvodnje proizvoda od životinjskog krzna! 2023. godina prijelomna je godina za pse, mačke, kune, lisice i mnoge druge druge životinje koje muče i ubijaju zbog tjelesnog pokrova.

Zakon koji je usvojen u kalifornijskom zakonodavnom tijelu još 2019. godine zagovaralo je više od 600 tisuća aktivista i podržavatelja PETA-e. Bilo je potrebno neko vrijeme dok nije stupio na snagu, kako bi se uzgajivačima dalo vremena da se prilagode, odnosno, da zatvore farme.

Svake se godine u svijetu uzgaja i ubije oko 100 milijuna životinja zbog krzna. Preko 95 posto krzna koje se prodaje na svjetskoj razini dolazi od uzgajanih životinja, poput kuna, lisica, rakuna, zečeva i činčila. Te životinje cijeli život provedu na farmama krzna u tijesnim kavezima, lišene mogućnosti prirodnog ponašanja.

Kako bi se krzno očuvalo, životinje se ubijaju raznim nehumanim metodama, poput gušenja plinom i udarcima u glavu dok ih se drži za rep. Lisice i rakuni u pravilu se ubijaju strujom koja im prolazi kroz usta i anus, a kune, koje mogu dugo zadržati dah jer vole boraviti i u vodi, iznimno dugo pate dok ih se ubija plinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 00:33