TUŽNA SUDBINA

Slonica Happy već 16 godina je posve sama. No, ljudi ipak nisu odustali od nje!

Rođena je u divljini, uhvaćena kao malena i za 800 dolara prodana bivšem ZOO vrtu u Kaliforniji
Ilustracija
 -/Swns/Profimedia

Slonica Happy živi u zoološkom vrtu smještenom u njujorškom Bronxu. Ona je rođena u divljini, vjerojatno na Tajlandu. Uhvaćena je kao beba, uvezena u Ameriku i prodana za 800 dolara bivšem zoološkom vrtu u Kaliforniji.

Nikako se nije slagala s drugim slonovima zbog čega posljednjih 16 godina provodi sama u svom ograđenom prostoru, odijeljena ogradom od drugog usamljenog slona.

U divljini slonovi žive u krdima i stvaraju doživotne emocionalne veze s drugim pripadnicima svoje vrste. Njihova posebno društvena osobnost razlog je zašto aktivisti godinama traže da se Happy premjesti u utočište koje bi joj moglo pružiti životne uvjete više nalik onima u divljini.

Happy je od 2018. godine klijent projekta Nonhuman Rights Project (NhRP). Ovog srpnja, osnivač NhRP-a, Steven M. Wise, podnio je prijavu sastavljenu od čak 14 tisuća riječi najvišem sudu u New Yorku kojom "traži pravo na tjelesnu slobodu slona po imenu Happy koju drže samu u zatočeništvu u zoološkom vrtu u Bronxu".

Apelacijski (žalbeni) sud u New Yorku pristao je razmotriti argumente i ovo je „prvi put da će najviši sud u jurisdikciji engleskog govornog područja saslušati slučaj koji zahtijeva da neljudska životinja dobije zakonsko pravo“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:22