JEŽEVI

Simpatična bodljikava obitelj zaputila se preko ceste... Bio je to pravi izazov za neke od njih!

Ovaj nas video podsjeća koliko su mališani ugroženi na prometnicama, a kako su se već probudili, treba biti na oprezu
Ilustracija
 Britpix/Alamy/Alamy/Profimedia

Postoji li nešto slađe od ježa? Da, mama ježica i njeni maleni. U videu kojeg smo pronašli i njime se oduševili vidimo jednu strpljivu mamu kako svoje mališane vodi preko ceste. Jedan je shvatio kako mora biti brz i pojurio je za njom, dok su njegova braća i sestre bili malo sporiji, pa se mama morala vraćati po njih.

Ono na čemu smo zahvalni što je riječ o cesti na kojoj nije bilo prometa. Naime, oni često stradavaju u prometu. Kad im se auto približava, učine isto što i kada dolazi bilo koji drugi predator: sklupčaju se. Zato su jako ranjivi i moramo im pomoći.

Podsjećamo kako su se ježevi ove godine ranije probudili iz hibernacije. Zato je vrijeme da svi oni koji vole te životinje i žele im pomoći krenu u akciju. Osim što trebamo biti svjesni da su budni, pa pripaziti kako vozimo (ako smo pješaci, tada paziti da neki vozač ne zgazi ježa, ako to možemo spriječiti, ili male blesavce povući prije nego istrče na prometnu cestu), treba im pomoći s hranom i pićem. Posebno se to odnosi na gradove, u kojima im je ionako teško pronaći nešto za jelo.

- Ostavljajte im mačje paštete, na večer, u svojim vrtovima i oko zgrada, vode u plitkim posudicama ili tanjurićima za cvijeće (nikako mlijeko),gdje znate da ih ima, jer do hrane teško dolaze u veljači. Hranu treba zamijeniti svaki dan - objavio je AWAP, udruga za zaštitu divljih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:04