NEOBIČNA VRSTA

Pronađen rijedak stanovnik Jadrana: putuje morem pod okriljem tijela meduza, no nekad ih i pojede

Riječ je o vrsti ribe poznate po nazivu trnobraz, ulovljenoj na rtu Kamenjak
Ilustracija
 Srdjan Vrancic/Cropix

Ribari u Istri u četvrtak su ulovili rijetkog stanovnika Jadranskog mora. Najvjerojatnije se radi o vrsti ribe poznate po nazivu trnobraz, piše Otvoreno more. Ulovljen je na području pet nautičkih milja južno od Albaneža (rt Kamenjak, Premantura).

Pretpostavlja se da je pojava ove, nama rijetke vrste ribe, samo jedna u nizu naznaka na promjene u morskom ekosustavu, uključujući i dramatične promjene temperature mora te pojavu velikog broja meduza i rebraša.

- Na području pet nautičkih milja južno od Albaneža (rt Kamenjak, Premantura), ribari su danas ulovili rijetkog jadranskog stanovnika. Pretpostavka je da se radi o vrsti ribe poznate po nazivu trnobraz (𝑆𝑐ℎ𝑒𝑑𝑜𝑝ℎ𝑖𝑙𝑢𝑠 𝑚𝑒𝑑𝑢𝑠𝑜𝑝ℎ𝑎𝑔𝑢s) koja pripada porodici pastirki (Centrolophidae). Ova vrsta može težiti do pet kilograma no u Jadranu su češći manji primjerci koji putuju morima pod okriljem tijela meduza. Zanimljivo je da se ujedno i hrane meduzama, a ponekad i istom meduzom koju prate.

Odrasli primjerci žive na velikim dubinama u Atlantiku. Boja tijela im je maslinasto zelena, prošarana tamnijim prugama, a na škržnim poklopcima imaju veliki broj bodlji zahvaljujući kojima je nastalo ime vrste - trnobraz. Pretpostavlja se da je pojava ove, nama rijetke vrste ribe, samo jedna u nizu naznaka na promjene u morskom ekosustavu, uključujući i dramatične promjene temperature mora te pojavu velikog broja meduza i rebraša. - objavili su na Facebook stranici Aquariuma Pula, koji je javnost izvijestio o pronalasku ribe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:33