ŽIVOTNA PROMJENA

Pogledajte potresnu priču o farmeru koji je odlučio pokloniti životinje i postati vegan

Ovo je višestruko nagrađivani film, koji je 2019. dobio BAFTA-u za britanski kratki film, a čak je prikazan i u Europskom parlamentu.

Ilustracija

 Compagnon Bruno/sagaphoto.com/Alamy/Profimedia

Jeste li se ikada pitali može li vas neki od igranih filmova ili dokumentaraca uvjeriti da odustanete od konzumacije mesa? Ako ste pogledali “Cowspiracy” i “The Game Changers”, možda je ako još niste, vrijeme i za pogledati dokumentarni film “73 Cows” Alexa Lockwooda kojeg mnogi nazivaju remek-djelom, piše Green.hr.

Ovaj 15-minutni film kojeg možete pogledati i na pauzi za ručak priča o prvom farmeru u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je zamijenio uzgoj govedine za održivi organski veganski uzgoj. Snimao je sa samo četveročlanom ekipom, bez budžeta, i vjerojatno je producirao jedan od najpotresnijih filmova na tu temu posljednjih godina.

Ovaj nagrađivani film istražuje put farmera Jaya Wildea od proizvodnje govedine do veganskog farmera, odričući se pritom cijelog stada goveda. Lockwood uspjeva dočarati hladan, maglovit osjećaj farme, koji se odražava u Jayevoj duboko ukorijenjenoj borbi da mora klati životinje koje je zavolio.

- Nikad nisam namjeravao da će to biti nagrađivani film. Prijavio sam film samo noć prije roka za dodjelu BAFTA-e, kada me prijatelj na to potaknuo. Bio sam oduševljen kada sam pobijedio. Želio sam napraviti nešto na što bih mogao biti ponosan - ističe redatelj koji je odmah znao da ima materijal za film kada mu je supruga u novinama pokazala članak o ovom farmeru.

Nije mu trebalo mnogo da se sprijatelji s njim, za kojeg su kaže unutarnje borbe oko klanja životinja do kojih mu je stalo godinama ozbiljno izmučile i da ga je novi posao itekako preporodio, a redatelja preobratilo da postane vegetarijanac.

“73 cows” je višestruko nagrađivani film, koji je 2019. dobio BAFTA-u za britanski kratki film, okrunjen dobitnikom Environment nagrade na The Smalls Film Festivalu, a čak je prikazan i u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:14