VELIKO PRIZNANJE

Pčelarstvo u Sloveniji upisano na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine

Upravo na inicijativu te zemlje Ujedinjeni narodi su 2017. godine proglasili datum 20. svibnja "Svjetskim danom pčela"
 Darko Tomas/Cropix

Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne baštine u četvrtak je u Rabatu na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine upisao pčelarstvo u Sloveniji, koje je nominiralo slovensko ministarstvo kulture.

Nominacija dokazuje bogatstvo pčelarske baštine, njezinu dugu povijest i tradiciju kao i rasprostranjenost vještina, znanja i prakse što se prenose s koljena na koljeno, napisalo je ministarstvo.

Pčelarstvo je snažno ukorijenjeno u slovenski prostor, danas se pčele uzgajaju i u urbanim sredinama, a uspješno se razvija apiterapija i apiturizam, navodi se.

Upravo na inicijativu Slovenije, podnesenu kako bi se povećala svijest o važnosti pčela, Ujedinjeni narodi su 2017. godine proglasili datum 20. svibnja "Svjetskim danom pčela".

Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je darovao kućicu za pčele zagrebačkom Zoološkom vrtu koji je obišao na kraju posjeta Hrvatskoj, posljednjeg državnog posjeta nekoj zemlji u drugom uzastopnom mandatu.

Pčelinjak darovan zagrebačkom vrtu sada je prazan, a na proljeće će primiti kranjsku pčelu, popularnog naziva sivku, autohtonu slovensku sortu pčela.

Usvojena 2003. godine, Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine promiče očuvanje znanja i vještina značajnih za održanje tradicionalnih obrta.

Nagrađuje se i "kulturna praksa koja se prenosi s generacije na generaciju, kao što su usmena predaja, izvedbene umjetnosti, društvene prakse, rituali i svečani događaji ili znanja i prakse koji su povezani s prirodom i univerzumom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:25