DR. HOUSE, DR. MOUSE

Pas je naš kućni ljubimac - od kolijevke pa do ….. Starosti. Nemojmo to zaboraviti, nikada!

U ovoj kolumni zagrebačka veterinarka Silva Rakočević bavi se i stvarima o kojima valja promisliti prije nego nam pas dođe u život
Silva Rakočević
 
 Privatni album

Pas je jedini prijatelj kojeg možemo „kupiti“. Čovjek i pas međusobno jedan drugom puno daju. Prijatelji su, koji sjedinjuju mnogo istog, ali i različitog. Kada imate psa, niste sami, imate vjerno biće koje vas čuva i neizmjerno voli. Oni nam pomažu da lakše prebrodimo stresan i naporan suvremeni život, i uvijek su spremni za igru. Djetetu je pas prije svega zahvalan partner i oslonac pri socijalizaciji, dok starijim ljudima pruža životnu radost, povezuje ih s vanjskim svijetom, uklanja usamljenost i omogućava zbližavanje s drugim osobama.

Prije nego kućnog ljubimca dovedemo u kuću, moramo dobro razmisliti. Pri kupnji novog automobila pažljivo pregledavamo upute , izračunavamo troškove i damo si mnogo truda, prije nego se odlučimo. Pse često kupujemo , nekad jako brzo ,bez puno razmišljanja. Zato moramo dobro razmisliti kojeg psa stvarno želimo, a moramo imati na umu da je to živo biće, koje će nam uskoro postati član obitelji. Voditi treba računa o načinu stanovanja, stan ili kuća s vrtom, koliko katova, da li postoji lift ili ne, o našem slobodnom vremenu, o našoj dobi, o financijskoj situaciji i mogućnostima. Nikako psa nemojte kupovati po izgledu ili trenutnoj modi. U protivnom, psa se želimo riješiti, pa vrlo često završi na ulici.

Kada štene ili pas dolazi u kuću, morali bi se pripremiti za njegov dolazak. Što se prehrane tiče, najbolje da dobijemo upute od uzgajivača , koju hranu je štene tamo jelo. U dobi oko dva, do tri mjeseca, štene odvajamo od majke, a ono može jesti već gotovu hranu za pse. S tri tjedna mu uzgajatelj mu može dati gotovu pseću hranu. Pripremite mu posudu za hranu i vodu, mjesto za spavanje, igračke, možda pelene za trening mokrenja, , češalj ili kefu , i event. šampon za štence. Upute o držanju i njezi možete dobiti u svim trgovinama za pse.

Prvi pregled kod veterinara, preporučujemo oko sedam dana nakon što je štene došlo u kuću. Tako ćemo izbjeći dodatne stresne situacije koje je štene već doživjelo odvajanjem od majke i dolazak u nepoznatu i novu sredinu. Time ćemo dobiti na vremenu da vidimo da li je štene u inkubaciji neke od psećih zaraznih bolesti koje je dobilo još u leglu. Prvo cijepljenje protiv zaraznih bolesti će štene dobiti kod uzgajivača u dogovoru s veterinarom, obično sa sedam tjedana. Odabir cjepiva će također ovisiti o preporukama veterinara. Ima raznih protokola za cijepljenje, pa se štene može cijepiti još jednom do tri mjeseca i onda nakon tri mjeseca jer je imunološki sistem zreo da stvara solidan imunitet. Daljnja cijepljenja će opet odrediti veterinar.

Kod prvog pregleda šteneta, veterinar pregledava oči, uši, kožu, dlaku, zube , kretanje ponašanje, reakcije itd. Dati može sredstvo protiv vanjskih /buhe, krpelji, komarci/ i unutarnjih parazita /gliste i trakavice/ ako to nije obavio uzgajivač. Može savjetovati vlasnika o prehrani, držanju, odgoju i socijalizaciji.

Prvi izlazak šteneta u kontakt s drugim psima će ovisiti o danima cijepljenja, ali obično10 do14 dana od zadnjeg cijepljenja protiv svih zaraznih bolesti. Protiv bjesnoće se štene mora cijepiti s 12 tjedana starosti, ali prije tog cijepljenja mora biti čipirano i čip unesen u europsku knjižicu /putovnicu/. Cijepljenje protiv bjesnoće, broj čipa i broj putovnice kao i svi podaci o vlasniku unose se u centralnu bazu podataka. Ove godine je donesen novi Zakon, po kojem se svi psi moraju cijepiti svake tri godine ili svake godine. To će ovisiti o vrsti cjepiva koje određuje proizvođač . Cijepljenje za bjesnoću je obavezno za sve pse u Republici Hrvatskoj do kraja života psa.

Nakon 7. godine života, možemo reći da naš ljubimac spada u grupu seniora, tj. starija generacija pasa. U toj dobi preporuka je da psi rade sistematski pregled , koji bi se u pravilu trebao obavljati 1 X godišnje. Nikada ne smijemo zaboraviti, koliko je jedna godina života psa u odnosu na jednu godinu života ljudi.

Sistematski pregled obuhvaća pretrage krvi /kompletna krvna slika, vrijednosti koje pokazuju rad bubrega, jetre, gušterače. Dalje pretraga mokraće, srca /EKG/, UZV trbušnih organa, pregled zubi i usne šupljine, pregled očiju i uha. Prema nalazima, veterinar će odrediti liječenje ako je potrebno, ili će odrediti još neke specijalističke pretrage, kao što jr RTG, endoskopske pretrage šupljih organa, magnetnu rezonancu ili CT. Kako ljubimci stare, trebat će češću medicinsku obradu.

Psi imaju prednost u odnosu na nas : nisu opterećeni nadolazećom starošću i problemima koje ona nosi. Teško je odrediti trenutak kada pas postaje star i gubi životnu snagu. Razlikuje se to od psa do psa, bez obzira na pasminu. Znamo da neke pasmine ipak imaju duži život. Slabljenje vida i sluha neće im teško pasti, jer tada doživljavaju okolinu njuhom.

Zato, uživajte sa svojim ljubimcem i u njegovoj starosti i ne zaboravite brojne lijepe trenutke koje provodite u zajedničkom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:59