VAŽNO JE ZNATI

Ovo je pet pasmina koje su zaista savršene za život u stanu...

Neki su psi previše energični i neće biti previše sretni u urbanom okruženju
 -/Wavebreak/Profimedia/-/Wavebreak/Profimedia

Nisu sve pasmine pogodne za život u stanu. Neke su previše energične i neće biti previše sretne u urbanom okruženju. Neki psi imaju gustu, pahuljastu dlaku koja će vam ostavljati dlake po cijelom stanu, a čišćenje i usisavanje morat ćete udvostručiti samo da biste imali čist dom. Odabir pasmine prikladne za stan je od vitalnog značaja.

Pse za stanove trebalo bi biti relativno lako održavati. Neće se puno linjati i bit će sretni u ograničenom prostoru koji nam nude stanovi. Imajte na umu da su psi idealni za stanove i dalje psi; nije važno koliko su mali. Trebat će im trening i socijalizacija. Čak i veći psi mogu biti idealni za stanove, sve dok su njihove potrebe zadovoljene, piše World Dog Finder.

Američki bezdlaki terijer je pasmina koja potječe iz Sjedinjenih Američkih Država i jedina je njihova domaća bezdlaka pasmina. Ovi su psi živahni i aktivni obiteljski pratitelji koji su izvrstan izbor za obitelji koje vole pse, ali kod kuće imaju alergičare. Ove pse također ponekad nazivaju bezdlakim štakorskim terijerima.

Ova aktivna, mala pasmina tipični je terijer - oprezan, znatiželjan i prilično inteligentan. Nije najstarija pasmina na svijetu, dapače, prvi američki bezdlaki terijer rođen je 1972. godine kada je štakorski terijer rodio psa kojem je dlaka nakon rođenja otpala u nekoliko tjedana. Njihovi su vlasnici odlučili dalje uzgajati tog bezdlakog psa (kojeg su zvali Josephine), a 11 godina kasnije, pasmina je dobila stabilne krvne loze.

Američki eskimski pas je član nordijskih pasmina. Dio su obitelji špiceva i poznati su po svom čistoj, snježno bijeloj dlaci i tamnim očima. Postoje tri varijacije ove pasmine - toy, minijaturni i standardni. Ovi psi su srodni drugim popularnim špic pasminama poput japanskih, njemačkih, talijanskih špiceva i samojeda.

Postoji popularan nadimak za ove pse koji su im dali uzgajivači i vlasnici popularnog Eskija i taj nadimak je "lijep pas". Ova mala pasmina puna je ljubavi prema svojoj obitelji, ali uglavnom je rezervirana kada su u pitanju stranci. Poznato je da imaju stav "velikog psa".

Ovi psi imaju prekrasnu osobnost, sjajnu bijelu dlaku i prilično su inteligentni. Sve te karakteristike u kombinaciji čine ih dopadljivim i popularnim obiteljskim kućnim ljubimcima. Njihova inteligencija je na prilično visokoj razini i jedna je od karakteristika koja je kod ovih pasa najpoznatija. Zahvaljujući tome, oni su odlični natjecatelji u psećim sportovima koji zahtijevaju da psi koriste svoj mozak i vještine rješavanja problema. To može biti poslušnost, okretnost, izvođenje trikova illi spremnost - ovi psi mogu sve. Zanimljivo je znati da su ovi psi bili poznati cirkuski izvođači u 19. stoljeću i putovali su Amerikom zadivljujući publiku gdje god su došli.

Vlasnici američkih eskimskih pasa ih opisuju kao "interaktivne". Vole razgovarati s vama i prilično su glasni. Neki vlasnici kažu da razgovaraju sa svojim psima.

Eskiji voli žvakati stvari. Oni su entuzijastični žvakaći i morat ćete im opskrbiti dovoljno igračaka za žvakanje da ne bi počeli žvakati namještaj, cipele ili neke druge stvari u kući. Vrlo su društveni i vole biti oko ljudi, drugih kućnih ljubimaca i djece.

Američki koker španijel donedavno se smatrao istom pasminom kao i njihov engleski rođak, engleski koker španijel. Ove dvije različite pasmine počele su se razilaziti prije otprilike jednog stoljeća, a američka verzija koker španijela razvila se u mnogo manjeg i kompaktnijeg psa.

Američki koker je uzgajan prvenstveno kako bi popunio ulogu kućnog ljubimca. Fokus je bio na njihovom izgledu i ponašanju u smislu da su njihove lovne sposobnosti "izbačene" iz pasmine. Oni su nježna i sretna pasmina koja se izvrsno snalazi u zadatku kojeg je uzgajan. Tužni problem je što neke krvne loze imaju problem zbog neodgovornog uzgoja. Uzgajivači su htjeli proizvesti veliki broj pasa zbog velike potražnje u SAD-u i nisu se dovoljno pobrinuli za mentalne karakteristike novih pasa. Ovi psi imaju isti izgled kao i ostali američki kokeri, ali imaju značajne probleme u ponašanju.

Američki koker se od engleskog kokera jasno može razlikovati po obliku glave i očima su im istaknutije. Ovi psi su stvarno osjetljivi i lako im može postati stresno u nepoznatom okruženju. U takvim bi se situacijama se može dogoditi da pas ugrize kao znak obrane. Da bi se izbjegle takve situacije, vrlo je važno što prije socijalizirati svog američkog kokera.

Australski svilenkasti terijer (Silky Terrier) je prijateljska, kompaktna i energična mala pasmina porijeklom iz Sydneya u Australiji. Oni su usko povezani s jorkširskim terijerima i australskim terijerima. U SAD-u se ovi psi nazivaju svilenkasti terijeri, ali u svojoj rodnoj zemlji, kao i u ostatku svijeta, australski svilenkasti terijeri. Ove pse najbolje možemo opisati kao male pse velike osobnosti. Oni su ljubazni pratioci koji će voljeti provoditi vrijeme pored svog vlasnika. Oni su vrlo prilagodljivi psi i mogu naučiti živjeti u stanu sve dok im pružite dovoljno aktivnosti.

Australski terijer

je mala pasmina terijera koja je razvijena u Australiji i čija je prvotna svrha bila suzbijanje gamadi i zmija. Oni su tipična pasmina terijera - aktivni i znatiželjni. Oni su također neustrašivi i preuzet će bilo koju opasnost ili prijetnju kako bi zaštitili svoju obitelj i zemlju.

U novije vrijeme australski terijer se može pronaći u ulozi obiteljskog ljubimca koji se dobro snalazi na izložbama pasa, kao i psećim sportovima poput agilnosti. Ovi su psi morali biti brzi i okretni da bi se suočili sa smrtonosnim australskim zmijama, a te su osobine uspješno pretočene u pseće sportove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:26