IDEALNI PRIJATELJI

Ovo je deset savršenih pasmina za obitelji koje žele da im djeca odrastaju s čupavcima

No, o kojem god da se psu radilo, nikada ga se ne smije ostavljati nasamo s mališanima
 -/Wavebreak/Profimedia/-/Wavebreak/Profimedia

Odabir pasmine za obitelj nije lak zadatak, pogotovo ako su tu djeca. Nabaviti pasminu koja se može slagati s djecom zaista nije lako. Neki su psi previše energični i nervozni oko djece, a neki su jednostavno preveliki. Djeca ne razumiju što znači sigurna interakcija sa psima, pa je nužno nabaviti mirnu pasminu.

Najbolji psi za djecu mogu biti mali ili veliki; dolaze u različitim veličinama i imat će dovoljno strpljenja oko djece. Ovi psi čak će tolerirati pomalo neiskusno, grubo rukovanje. Nerijetko je da djeca vuku psa za uši ili rep. Srećom, ovi su psi dovoljno mirni i strpljivi da zbog toga ne grizu ili ne ozlijede dijete. Ovo su, prema portalu worlddogfinder najbolje pasmine za život u obitelji s malom djecom.

Aljaški malamut

Aljaški malamut je odana i razigrana pasmina te jedna od najstarijih vučnih pasmina. Ovi psi su vrlo slični sibirskom haskiju, samojedu, grenlandskom psu i kanadskom eskimskom psu. Danas su ovi psi uglavnom ljubimci, dok su se u prošlosti koristili za vuču teških tereta i za lov na tuljane i polarne medvjede. Mnogi će nabaviti ovog psa zbog njegovog impozantnog izgleda, ali aljaški malamut nije pravi pas za svakoga, a pogotovo za prve vlasnike. Njihova inteligencija i tvrdoglavost testirat će svakog vlasnika. Zbog toga vam savjetujemo da napravite detaljno istraživanje ove pasmine prije nego što počnete tražiti uzgajivačnice aljaških malamuta. Svoje vrijeme i energiju morat ćete posvetiti treningu i socijalizaciji ako želite da vaš aljaški malamut bude dobro odgojen.

Američki koker španijel

Američki koker španijel donedavno se smatrao istom pasminom kao i njihov engleski rođak, engleski koker španijel. Ove dvije različite pasmine počele su se razilaziti prije otprilike jednog stoljeća, a američka verzija koker španijela razvila se u mnogo manjeg i kompaktnijeg psa.

Američki koker je uzgajan prvenstveno kako bi popunio ulogu kućnog ljubimca. Fokus je bio na njihovom izgledu i ponašanju u smislu da su njihove lovne sposobnosti "izbačene" iz pasmine. Oni su nježna i sretna pasmina koja se izvrsno snalazi u zadatku kojeg je uzgajan. Tužni problem je što neke krvne loze imaju problem zbog neodgovornog uzgoja. Uzgajivači su htjeli proizvesti veliki broj pasa zbog velike potražnje u SAD-u i nisu se dovoljno pobrinuli za mentalne karakteristike novih pasa. Ovi psi imaju isti izgled kao i ostali američki kokeri, ali imaju značajne probleme u ponašanju.

Američki koker se od engleskog kokera jasno može razlikovati po obliku glave i očima su im istaknutije. Ovi psi su stvarno osjetljivi i lako im može postati stresno u nepoznatom okruženju. U takvim bi se situacijama se može dogoditi da pas ugrize kao znak obrane. Da bi se izbjegle takve situacije, vrlo je važno što prije socijalizirati svog američkog kokera.

Beagle

Beagle je prijateljska, znatiželjna i druželjubiva pasmina iz obitelji goniča. Beagle ima gotovo 220 milijuna receptora za mirise, što ih čini izvrsnim u traganju. Biglovi su najprikladniji za lov na sitnu divljač. Zbog svoje veličine, ovaj pas ne može donijeti plijen. Čak je i zec pretežak za ovog psa srednje veličine, ali zbog izraženog nagona za lovom i traganjem, omiljen je pratitelj u lovu. Ne boji se vode i odlično se snalazi u čoporu. Bigl je inteligentan pas koji voli društvo i duge šetnje sa svojim vlasnikom. Vrlo je brižan i znat će kada ste loše raspoloženi i učinit će sve da vam vrati osmijeh na lice!

Border Collie

Border Collie je vrlo inteligentna, energična, atletska, radna i ovčarska pasmina koja je razvijena na škotskim granicama za uzgoj stoke, osobito ovaca. Čak i ime pasmine označuje djelomično škotsko naslijeđe - riječ „collie“ dolazi iz škotskog dijalekta i odnosi se na ovčare. Danas se Border Collie (Graničarski koli) još uvijek koristi za stočarstvo, ali i za rad u policiji (otkrivanje narkotika i eksploziva), pa čak i za spašavanje. Border Collie se smatra idealnim radnim psom. Smatraju se idealnim radnim psom. Poznat je i po imenu škotski ovčar.

Ako razmišljate o nabavci ovog psa kao kućnog ljubimca, budite spremni pružiti mu veliku količinu vježbanja. Budući da su toliko inteligentni, možete ih naučiti gotovo sve. Ovaj će pas biti sretan ako ga "natjerate" da koristi svoje tijelo i um. Prije nego što počnete pretraživati Border Collie uzgajivačnice, budite sigurni da mu možete posvetiti svoje vrijeme i energiju, jer će inače pas biti nesretan. Border Collie nije pas koji će uživati ležeći na kauču i opuštati se veći dio dana, ovom psu treba posao.

Bulterijer

Bulterijeri su zaigrana, šarmantna i snažna pasmina te su odani ljubimci i odlični članovi obitelji. Bulterijer je pasmina koja svojim izgledom i karakterom privlači poglede diljem svijeta. Ova pasmina je poznata po glavi jajastog oblika i mišićavom tijelu. Bulterijeri se čine strašni i opasni. Suprotno svom izgledu, ovi jednako energični i nježni psi osvojit će vas svojom pojavom. Imaju uspravne i špičaste uši te male i trokutaste oči.

Engleski seter

Engleski seter je srednje velika pasmina s jedinstvenom i jednom od najljepših dlaka u svijetu pasa. Ovo je izvrsna radna pasmina, ali s druge strane i sjajan ljubimac. Oni su dobri psi koji se dobro slažu sa svima, uključujući djecu i druge kućne ljubimce. Budući da su uzgajani u radne svrhe, mogu satima neumorno trčati.

Francuski buldog

Francuski buldog je razigran, pametan i prilagodljiv te je jedan od najpopularnijih svjetskih pasmina današnjice. On je mali pas s izrazitim "šišmiš" ušima i može se pojaviti u različitim varijantama boja. Imaju snažno mišićavo tijelo s kratkom dlakom koju je jednostavno za održavati te sjajnu osobnost. Ovi psi će uživati u svakom trenutku igre s vama, a isto tako će uživati dok oboje opušteno ležite na kauču. Ovo je mala pasmina s glavom kvadratnog oblika, kratkim vratom, ravnim očima i izuzetno kratkim nosom koji je prekriven naborima.

Labrador retriver

Jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu je labrador retriver. Ovo su iznimno vjerni psi koji žive kako bi služili svojoj obitelji. Labrador je poput svojih predaka još uvijek dobrodušan i marljiv pas. Danas se najčešće koriste kao retriveri za lovce, psi za pomoć, psi za natjecanje i za mnogo drugih stvari. Ovaj je pas poznat po imenu "Lab". Ovo su mišićavi i atletski psi s kratkom dlakom, oštre inteligencije te posjeduju veliku količinu energije. Ako tražite psa, ovo je možda upravo savršen izbor za vas, ali prije nego što počnete tražiti labrador retriver uzgajivačnice uzmite si vremena i naučite sve što treba znati o ovoj pasmini. Na taj ćete način lakše odlučiti je li to pravi pas za vas i vaš stil života.

Mekodlaki pšenični terijer

Mekodlaki pšenični terijer nije tipična pasmina terijera. Odlični su kućni ljubimci i malo su ležerniji od ostalih terijera. Ova irska pasmina većinom je bila u vlasništvu siromašnijih irskih farmera, a ovaj je pas koristio da im pomogne u održavanju njihovih farmi i staja bez štetočina. Bili su vrlo svestrani pa su pomagali u čuvanju, lovu i drugim poljoprivrednim poslovima. Pseći povjesničari vjeruju da mekodlaki pšenični terijer dijeli iste pretke kao irski plavi terijeri i irski terijeri, ali od tada su se razdvojili i razvili u pasmine koje danas poznajemo i volimo.

Njihovo ime dobro opisuje njihov izgled, jer im je dlaka nevjerojatno mekana i pšenične boje. Loša strana je da ova dlaka zahtijeva puno pažnje da bi bila zdrava, mekana i dobrog izgleda. Morat ćete ih četkati najmanje jednom tjedno i kupati jednom mjesečno ako ih držite kao kućni ljubimce. Izvrsna je stvar što se dobro prilagođavaju svim vrstama životnih situacija, bilo da je riječ o farmi, kući ili stanu.

Newfoundland

Newfoundland je dobra, strpljiva i odana pasmina. Iako se zbog svoje veličine mogu činiti zastrašujućim, to su nježni psi. Ovi psi su mirni i posebno nježni prema djeci, i zbog toga su dobili nadimak "psi dadilje". Prije nego što počnete tražiti uzgajivačnice Newfoundlanda, svakako proučite sve što treba znati o ovoj pasmini. Iako su mirni i dobri, ovim psima će svejedno trebati trening i socijalizacija kao i svakom drugom psu. Ovi psi uživaju u mnogim aktivnostima, ali uglavnom vole vodu i plivanje. Uz pravi trening, oni mogu lako postati psi za spašavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:05