ĆELAVE NJUŠKE

Ove četiri pasmine savršeni su ljubimci za ljude koji su alergični na pseće dlake

No, ljeti treba pripaziti da su u debelom hladu, a zimi im nabaviti kakav dobar kaputić

Američki bezdlaki terijer

 Ekaterina Gorokhova/Panthermedia/Profimedia/Ekaterina Gorokhova/Panthermedia/Profimedia

Psi imaju prekrasnu dlaku oko koje se treba brinuti kako bi onda izgledala dobro. Za vlasnike pasa koji vole pse, ali ne žele gnjavažu oko njege ili četkanja svojih pasa, donosimo vam bezdlake pasmine.

Psi bez dlake izvrstan su izbor za sve nas koji želimo kućnog ljubimca, ali bez dlakavog nereda koji obično dolazi s psom. Te su pasmine drevne i iza sebe imaju bogatu povijest. Jedna od najznačajnijih prednosti bezdlakih pasmina koje nam nude je što su izvrsni izbor za sve ljude koji su alergični na pseću dlaku, piše World Dog Finder.

image

Američki bezdlaki terijer

Ekaterina Gorokhova/Panthermedia/Profimedia/Ekaterina Gorokhova/Panthermedia/Profimedia

Američki bezdlaki terijer

Američki bezdlaki terijer je pasmina koja potječe iz Sjedinjenih Američkih Država i jedina je njihova domaća bezdlaka pasmina. Ovi su psi živahni i aktivni obiteljski pratitelji koji su izvrstan izbor za obitelji koje vole pse, ali kod kuće imaju alergičare. Ove pse također ponekad nazivaju bezdlakim štakorskim terijerima.

Ova aktivna, mala pasmina tipični je terijer - oprezan, znatiželjan i prilično inteligentan. Nije najstarija pasmina na svijetu, dapače, prvi američki bezdlaki terijer rođen je 1972. godine kada je štakorski terijer rodio psa kojem je dlaka nakon rođenja otpala u nekoliko tjedana. Njihovi su vlasnici odlučili dalje uzgajati tog bezdlakog psa (kojeg su zvali Josephine), a 11 godina kasnije, pasmina je dobila stabilne krvne loze.

image

Kineski kukmasti pas

Birgit Korber/Panthermedia/Profimedia/Birgit Korber/Panthermedia/Profimedia

Kineski kukmasti pas

Kineski kukmasti pas je mala pasmina koja je pažljivo uzgajana do današnje verzije u Kini. Dolazi u dvije varijante - Powderpuff (s dlakom) i bezdlaki. Neki povjesničari smatraju da je ova pasmina stvorena kako bi pravila društvo ljudidma s tjelesnom i mentalnom invalidnosti. Ovi psi mogu satima ležati na istom mjestu da im ne postane dosadno i da ne osjete potrebu za kretanjem i trčanjem.

Dvije varijante ovih pasa se mogu pronaći u istom leglu. Ljudima može biti iznenađujuće kada u istom leglu vide štence s i bez dlake.

Njihova sposobnost da miruju satima i "lijenost" ne znači da ovi psi ne vole fizičku aktivnost, naprotiv, mogu biti izuzetno aktivni. Izvrsno se snalaze u psećim sportovima poput agilnosti i mogu se kretati stvarno brzo. Vrlo su predani i odani svojoj ljudskoj obitelji, neki bi čak mogli reći da su pomalo zahtjevni. Oni će se toliko vezati za svog vlasnika da će htjeti stalno biti s njim pa čak i zahtijevati da spavaju u istom krevetu. Prema strancima su rezervirani i nisu najbolja pasmina ako često imate društvo ili goste jer mogu reagirati prilično agresivno.

image

Meksički bezdlaki pas

Ekaterina Gorokhova/Panthermedia/Profimedia/Ekaterina Gorokhova/Panthermedia/Profimedia

Meksički bezdlaki pas

Xoloitzcuinte pas, odnosno meksički bezdlaki pas, rijetka je, antička pasmina, porijeklom iz Meksika, gdje se javila još u doba Astečkog carstva. Povijest ove pasmine seže najmanje 3,500 godina unatrag. Xoloitzcuintle pas jedna je od prvih pasmina nastalih prirodnim putem, a ne ljudskim utjecajem. Ova pasmina je rezultat spontanih genetskim mutacija. „Neobični bezdlaki psi“ spominju se još davne 1492. godine, u dnevnicima i zapisima Kristofora Kolumba i drugih europskih istraživača.

Peruanski bezdlaki pas

Peruanski bezdlaki pas (engl. Peruvian Inca Orchid) nježna je i odana pasmina razvijena u Peru-u. Ovi psi dolaze u dvije varijante - bezdlaka i s dlakom i mogu biti u 3 veličine: mali, srednji i veliki. Ovi psi mogu biti izvrsni lovci, ali i izvrsni pratitelji obitelji.

Peruanski bezdlaki pas vrlo je nježan pas sa svojom obitelji, ali u isto vrijeme, ovaj je pas pripravan i živahan. Peruanski bezdlaki pas je dobar čuvar jer je oprezan sa strancima. Iako Peruanski bezdlaki pas može biti dobar obiteljski pas, morat ćete ga nadgledati ako mu dopustite da se igra s djecom. Manje životinje u kućanstvu mogu predstavljati problem jer će ih ovaj pas vidjeti kao plijen.

image

Peruanski bezdlaki pas

Frans Lemmens/Alamy/Profimedia/Frans Lemmens/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:49