LOŠE VIJESTI

Ova vrsta onečišćenja ogromna je prijetnja pticama, šišmišima, kukcima, a smeta i rastu biljaka!

Ključni cilj je podizanje svijesti o ovom problemu njegovim negativnim utjecajima

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Svjetlosno onečišćenje godišnje uzrokuje stradavanje nekoliko milijuna jedinki ptica. Stoga se diljem svijeta provode mjere za rješavanje ovog značajnog problema te razvijaju smjernice najbolje prakse kako bi se osiguralo nesmetano kretanje ptica tijekom njihovih migracija u proljeće i jesen.

Tema ovogodišnje kampanje Svjetskog dana ptica selica (World Migratory Bird Day) je svjetlosno onečišćenje i njegov utjecaj na ptice selice. Svjetski dan ptica selica obilježava se druge subote u svibnju i druge subote u listopadu, čime se simbolično povezuje s cikličnošću seobe ptica u proljetnim i jesenskim mjesecima, piše Ekovjesnik.

Svjetlosno onečišćenje i njegov utjecaj na ptice selice u fokusu su obilježavanja Svjetskog dana ptica selica 2022., globalne kampanje koja ima za cilj podizanje svijesti o pticama selicama i potrebi za međunarodnom suradnjom za njihovo očuvanje. Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica održat će se u cijelom svijetu pod motom „Dim the Lights for Birds at Night“.

Svjetlosno onečišćenje je u porastu diljem svijeta te se procjenjuje kako pod „osvijetljenim nebom“ trenutno živi više od 80 posto svjetske populacije. Taj postotak pak u Europi i Sjevernoj Americi iznosi gotovo 99 posto! Količina umjetne svjetlosti na površini Zemlje, odnosno razina svjetlosnog onečišćenja, raste stopom od najmanje dva posto godišnje, a prema nekim procjenama ta bi stopa mogla biti i puno veća.

Poznato je da svjetlosno onečišćenje zbog izloženosti prejakoj javnoj rasvjeti štetno djeluje na ljudsko zdravlje, a zbog pretjeranog korištenja rasvjete na prometnicama pa čak i u zaštićenim prirodnim područjima, posebno ometa i ugrožava život i seobu ptica, šišmiša, kukaca te remeti rast biljaka čime predstavlja veliku prijetnju prirodnoj ravnoteži. Svjetlosno onečišćenje predstavlja značajnu i rastuću prijetnju svim divljim životinjama, uključujući mnoge vrste ptica selica. Osim što mijenja prirodne obrasce svjetla i tame u ekosustavima, svjetlosno onečišćenje ptice ometa u migracijama, posebno noću, uzrokuje promjene u njihovom ponašanju, prehrani i glasovnoj komunikaciji. Ptice selice postaju dezorijentirane i mogu stradati zbog kruženja u osvijetljenim područjima čije ih umjetno svjetlo privlači. Prijetnja je još izraženija u uvjetima niske oblačnosti, magle, kiše ili kada lete na nižim visinama, a trošenje energije ptice dovodi u opasnost od iscrpljenosti, grabežljivaca i kobnih sudara sa zgradama. Naime, svake godine zbog svih navedenih uzroka strada nekoliko milijuna ptica.

S ciljem smanjenja problema svjetlosnog onečišćenja, sve više vlada i gradova, tvrtki i zajednica diljem svijeta provodi mjere za rješavanje problema svjetlosnog onečišćenja i smanjenja rasvjete tijekom faza migracije ptica u proljeće i jesen. U skladu s Konvencijom o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Convention on Migratory Species of Wild Animals - CMS) razvijaju se smjernice najbolje prakse kako bi se osiguralo opće poduzimanje mjera za sigurno kretanje ptica. Primjerice, u nekim gradovima, osobito u Sjevernoj Americi, inicijative kao što su programi „Gašenje svjetla“ i smjernice za gradnju zgrada sigurnih za ptice imaju za cilj zaštititi ptice selice od svjetlosnog onečišćenja potičući vlasnike i upravitelje zgrada da isključe svaku nepotrebnu rasvjetu tijekom razdoblja migracije.

Najnovije smjernice koje se fokusiraju na migratorne kopnene ptice i šišmiše trenutno se razvijaju u okviru CMS-a te bi se trebale usvojiti na 14. sastanku Konferencije stranaka Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja u 2023. godini.

„Očuvanje prirodno tamnog neba ima istu važnost kao i zaštita voda, zraka i tla. Ključni cilj Svjetskog dana ptica selica 2022. je podizanje svijesti o problemu svjetlosnog onečišćenja i njegovih negativnih utjecaja na ptice selice. Rješenja su lako dostupna i nadamo se da ćemo potaknuti ključne donositelje odluka da usvoje mjere za rješavanje problema svjetlosnog onečišćenja.” – kazala je Amy Fraenkel, izvršna tajnica Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Convention on Migratory Species of Wild Animals - CMS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:32