MEDO NA LEDU

Ova fotografija oduševila je cijeli svijet: Iza nje zapravo stoji zabrinjavajuća priča

Nalo prije ponoći, mlađi mužjak se popeo na maleni ledeni brige, otrgnuo ga i sebi napravio ležaj
 Mediadrumimages/nhm/Media Drum World/Profimedia/Mediadrumimages/nhm/media Drum World/profimedia

Ovogodišnja nagrađena fotografija divljih životinja People‘s Choice Award tužna je. Vjerojatno zato što je na njoj polarni medvjed, a znamo da im se prilično crno piše. Fotografiju je snimio Britanac Nima Sarikhani, a nastala je na dalekom sjeveru norveškog arhipelaga Svalbard.

Fotograf je tri dana proveo tražeći medvjede u gustoj magli, a onda mu se posrećilo. Zatekao je dva mužjaka. Malo prije ponoći, mlađi se popeo na maleni ledeni brige, otrgnuo ga i sebi napravio ležaj. Što je toliko posebno na njoj? Oni koji su je odabrali kao najbolji smatraju da ona oduzima dah, potiče na razmišljanje i podsjeća svijeta na važnu vezu između životinje i prostora u kojem živi. Istovremeno, ona služi i kao prikaz štetnog utjecaja ljudi - ne samo na globalno zatopljavanje, nego i na to da životinje zbog nas gube staništa.

- Velika mi je čast što sam osvojio nagradu. Ova je fotografija izazvala snažne emocije kod mnogih koji su je vidjeli. Iako su klimatske promjene najveći izazov s kojim se suočavamo, nadam se da ova fotografija također budi nadu. Mislim da još uvijek ima vremena da popravimo nered koji smo stvorili - rekao je fotograf.

image
Mediadrumimages/nhm/Media Drum World/Profimedia/Mediadrumimages/nhm/media Drum World/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:47