ZAUSTAVLJENI

Opet su uhićeni šverceri trpova... Zašto ljudi uopće izlovljavaju te životinje?

One su jako važne za normalno funkcioniranje ekološkog sustava morskog dna

Izlov trpova

 Društvo Istraživača Mora ‘20.000 Milja‘/srđan Vrančić/cropix/

Uskok i policija izvijestili su da su u na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije u tijeku uhićenja i "provođenje hitnih dokaznih radnji" nad više hrvatskih i talijanskih državljana zbog, kako se doznaje, trgovanja zaštićenim morskim vrstama.

Navodno je riječ o morskim trpovima, ježincima i prstacima. Osumnjičeni su ih vadili iz mora u splitskom akvatoriju, što znači da su doslovno opustošili dno na tom području kako bi pronašli veću količinu životinja, potrebnu za izvoz.

Daleko da je ovo prva zapljena morskih životinja ove godine. Najviše se zaustavljaju šverceri trpova - iako je izlov tih životinja u našem moru zabranjen, kilogram na crnom tržištu košta i do 20 tisuća kuna, zbog čega su mnogi spremni poharati podmorje i ubiti životinje koje su jako važne da bi ekološki sustav morskog dna funkcionirao. Zbog toga su zaštićeni i nikada ih se ne smije loviti, no to se ipak događa. Završavaju na tanjurima restorana Mediterana, ali i u onima diljem Azije. Navodno je riječ o deliciji.

Sve je više ovakvih slučajeva u zadnje vrijeme, a osim trpovima, policija nalazi i razne druge vrste - od kornjača do ptica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:19