VJERNA SLUŽBA

Oni su neobični čuvari Kremlja: Paze na kulturnu baštinu, ali i tjeraju one koji su nepoželjni

Tijekom vremena bilo je drugih načina, ali je zaključeno kako je ovaj definitivno najbolji
 Sergei Savostyanov/Tass/Profimedia

U Kremlju žive i ‘rade‘ neobični čuvari; sova ušara Fil i desetak jastrebova. Oni su specijalno obučene ptice koje isto štite kulturnu baštinu, ali od druge pošasti, vrana koje od davnina obitavaju na Borovickom brdu, piše Russia Beyond.

Borba protiv vrana u Kremlju odavno se vodi. U početku ih nisu voljeli zbog praznovjerja da "crnilo" koje se nadvija iznad Kremlja nagovještava rat ili glad. Kasnije se borba protiv vrana počela objašnjavati praktičnijim argumentima: vrane privlači pozlata na kupolama crkvi, čije listiće gule.

Isprobavani su najrazličitiji načini borbe. Za vrijeme Lenjina na ptice se pucalo iz pušaka, ali to je ometalo glavnog ideologa u radu. Zatim se prešlo na manje krvav način, ozvučenje s agresivnim tonovima. Ni to nije funkcioniralo. Onda su 1973. godine u Kremlju osnovali ornitološku službu i počeli uzgajati sokolove. Kako se ispostavilo, oni nisu bili najbolji izbor. Zamijenjeni su prvo jastrebovima, a zatim sovama. Sove ušare su prirodni neprijatelji vrana.

"Sove su aktivne u svim vremenskim prilikama, i noću i danju, lete sporo iznad jata vrana i hvataju svaku pticu do koje dosegnu", napominju iz Federalne službe osiguranja.


Kremaljske ptice borave u Tajnickom vrtu. Njihov glavni zadatak nije uništavati vrane, već ih rastjerivati. I zasad to funkcionira. Po riječima zaposlenih u Kremlju, vrane su počele zaobilaziti Kremlj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:12