MEĐIMURSKA PRIRODA

Objavljen novi video čija je poruka ‘Ne pali tršćake! Kaj ti je trstina kriva?!‘

Oni su, između ostalog, nezamjenjivo stanište i gnjezdilište nekim vrstama ptica.

Siniša Obadić

 JU Međimurska priroda

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode početkom 2023. godine pokrenula je medijsku kampanju „Ne pali tršćake!‟ upravo s ciljem njihovog očuvanja, u sklopu koje su predstavili dva videozapisa. Snimljeni su na terenima ribnjaka Mačkovec te u blizini naselja Podturen, a glumci su bili Ivan-Goran Herman te Luna Rob i Zlatko Nedeljko – Pepsi.

- Tršćaci su nečiji dom. Ugrožena su staništu - poručili su iz Javne ustanove.

Treći video iz serijala „Ne pali tršćake‟ odrađen je na Marini Prelog. Glavni akter je radijski novinar Siniša Obadić koji između ostalog vodi i serijal radijskih emisija na temu zaštite prirode pod nazivom „Priroda na HRČKU‟ koji se emitira na Hrvatskom radiju Čakovec.

U Hrvatskoj velike površine tršćaka nestaju u većinom namjerno izazvanim požarima i to kontinuirano, iz godine u godinu. Iznimka nije ni Međimurje, poručuju iz Javne ustanove koja djeluje na tom području. Oduvijek se tršćake smatralo bezvrijednim staništima te je bila česta praksa paljenja radi „uljepšavanja i uređenja krajolika“. Izgorjeli tršćaci se sporo ekološki obnavljaju, jer iako on relativno brzo naraste, potrebno je vremena da vrati svoju bioraznolikost.

U Međimurskoj županiji nalazi se 13 vrijednih kompleksa tršćaka, a TOP tri tršćaka jesu tršćak kod Otoka pored Podturna, Varaždinsko jezero te na prvom mjestu kao najznačajniji i najveći tršćak ističe se Akumulacija Dubrava. Tršćaci su između ostalog nezamjenjivo stanište i gnjezdilište nekim vrstama ptica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 12:24