KIŠNA ŽABA

Novootkrivena vrsta gmaza ime dobila po - poznatoj svjetskoj aktivistici

Osim klimatskih promjena, žaba se suočava s gubitkom staništa i rizikom od izlaganja smrtonosnoj gljivici chytrid

Pristimantis gretathunbergae

 Konrad Mebert/Swns/Swns/Profimedia

Visoko na planinama Paname pronađena je nova vrsta male kišne žabe koja od sad nosi ime po najmlađoj, ali i jednoj od najpoznatijih klimatskih aktivistica Greti Thunberg. Kišne žabe tzv. Grete Thunberg (Pristimantis gretathunbergae) su duge oko 3 do 4 centimetra i provode veći dio svog vremena skrivene u bromelijama, lisnatim biljkama pričvršćenim za drveće. Tamo spavaju, pare se i polažu jaja. Njihove prepoznatljive crne oči, kažu istraživači, rijetke su među žabama na drvetu u Srednjoj Americi, piše Green.hr.

Znanstvenici su novu žabu pronašli na ekspediciji 2012. godine na planinu Chucantí, najviši vrh u planinskom lancu Majé u istočnoj Panami, a ovih je dana malena žaba dobila svoj službeni naziv. Na 1439 metara, vrh planine čini stanište “nebeskog otoka”; hladna, vlažna, oblačna šuma, koja se uzdiže iz mora nizinske tropske prašume. Abel Batista, istraživač na autonomnom sveučilištu Chiriquí u Panami, i Konrad Mebert s državnog sveučilišta Santa Cruz u Brazilu, zajedno s lokalnim vodičima, jahali su konje i pješačili strmim blatnjavim padinama planine kako bi pristupili šumi gdje su postavili bazni kamp za istraživanje vodozemaca i gmazova.

Budući da je planina visoka i izolirana više od 100 kilometara udaljena od bilo koje druge oblačne šume, mnoge su jedinstvene i endemske vrste evoluirale u njoj, što je čini zrelim teritorijom za otkrivanje vrsta.

“Tijekom prve noći, na putu do vrha planine, šuma je bila vrlo mračna i sva prekrivena oblacima. Oko 22 sata, između listova bromelije, ugledali smo žutousnu i veliku crnooku žabu. Odmah smo dobili naznaku da bi mogla predstavljati drugu vrstu od onih koje su do tada pronađene u Panami”, ističe za strane medije Batista.

Koristeći DNK analize, znanstvenici su potvrdili da je žaba doista nova u znanosti. Nakon višegodišnjeg istraživanja došao je red i na imenovanje nove vrste. Rainforest Trust, neprofitna organizacija za očuvanje prirode, bila je domaćin aukcije na kojoj su se ponudila prava imenovanja za nekoliko novih vrsta, uključujući i kišnu žabu. Pobjednik aukcije nazvao je žabu u čast Grete Thunberg i njezinog rada naglašavajući hitnost klimatskih promjena.

“Teško stanje kišne žabe Grete Thunberg usko je povezano s zagrijavanjem klime, budući da bi porast temperature uništio njezino malo planinsko stanište”, rekao je Batista.

Kad temperature porastu, mnoge se vrste prilagođavaju seleći se na više nadmorske visine, ali vrste koje već žive na vrhu, nemaju kamo drugdje ići. Vrste na visokim nadmorskim visinama posebno su osjetljive na sitne promjene u okolišu i klimi i suočene su s stalnim rizikom od izumiranja. Osim klimatskih promjena, žaba se suočava s gubitkom staništa i rizikom od izlaganja smrtonosnoj gljivici chytrid, ozloglašenom tropskom ubojici vodozemaca. Zbog ovih prijetnji i njenog malog, fragmentiranog i visokog staništa, autori su predložili da se kišna žaba Grete Thunberg navede kao ranjiva na izumiranje prema kriterijima IUCN-ovog Crvenog popisa.

“Potreban je hitan plan očuvanja kako bi se zaštitile oblačne šume i rasprostranjenost ove nove, jedinstvene i endemske vrste”,zaključuju ovi istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:30