SRETNA PTICA

Neobičan ljubimac: Cijeli život hoda s protezom, voli se maziti i najbolji prijatelj mu je pas

Dugo su vremena mislili da je riječ o ženki, no nakon promjene perja shvatili su kako su pogriješili

Paun Sunček
 

 Privatni album

Kad smo bili maleni, da su nas pitali kakvog ćemo ljubimca imati kad odrastemo, svašta bi rekli. Bilo bi tu i pasa i mačaka i žirafa i slonova. No, životinja koja nikome, sasvim sigurno, nije pala na pamet je - paun. Nije on bio na popisu ni Dubrovčanki Kristini Ćurčiji, no spletom okolnosti, pridružio se psu, mački i činčili, s kojima sad dijeli dom.

Pauna su pronašli njeni radni kolege na otoku Lokrumu. Životinji, za koju su mislili da je žensko, noga je bila doslovno odrezana od tijela, viseći na tankoj niti. Kristina ju je odmah odvela do veterinarke Sunčice Oštrić. Ona je pokušala zaštiti nogu, ali bilo je jasno da nema neke šanse, jer je ozljeda bila stara.

image
Privatni album

- Kad smo nakon mjesec dana bile na pregledu, rekla je da nozi nema spasa. Bit će do kraja života invalid i kao takva se ne može vratiti u prirodu. Tada je imala šest mjeseci. Od tada do danas sam u kontaktu s Tehničkom školom Ruđera Boškovića iz Vinkovaca, koji su joj do sada napravili pet proteza. One su pomogle da cijelo vrijeme ostane na nogama, živi normalan život - priča Kristina.

Ispočetka su, nekako, svi bili uvjereni da je ženka, pa su je nazvali Sunčica. Onda je promjerila boju perja, pa su shvatili da imaju mužjaka. Zato su mu ime promijenili u Sunček. Sad su mu dvije godine i, kaže, sjajan je ljubimac. Ima svoj prostor u obiteljskom vrtu, iako ga se može naći posvuda jer obožava društvo. Nije specist i voli - baš sve.

image

Kristina i Sunček

Privatni album

- Imamo i psa, mačku i činčilu. Sa psom se izvrsno slaže - gdje je jedan, tu je i drugi. Moguće je da misli da je pas, ne znam ni sama. Jako ih je zabavno vidjeti zajedno, stalno se nešto gledaju, pa komuniciraju, pa hodaju naokolo... Od malih je nogu navikao da ga se mazi i u tome jako uživa - priča Kristina i dodaje kako paun kao ljubimac uopće nije zahtjevan. Voli zob, kukuruz, voće i povrće... Nije izbirljiv.

Kaže kako Sunček ostaje s njima. Jedina situacija kada bi dozvolila da ode je da se javi netko tko ga jako želi za ljubimca, a ima ogromno imanje. Tamo bi mu bilo bolje, pa bi ga teška srca pustila. Doduše, da se njega pita, nema potrebe za tim. Veće imanje je lijepo, ali ovo je njegova obitelj.

image
Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:31