Eucrossorhinus dasypogon

Ne želimo reći da je ovo najružnija životinja na svijetu, ali... Pogledajte kako izgleda!

O ovoj se vrsti mnogo toga ne zna: pretpostavlja se koliko žive i koliko su teški, ali o njihovoj komunikaciji ništa nam nije poznato
 Chris Newbert/Minden Pictures/Profimedia/Chris Newbert/Minden Pictures/Profimedia

Ne volimo isticati kako su neke životinje manje lijepe, jer je to stvar osobnog ukusa. Neki među nama obožavaju štakore, drugi zmije, treći pauke, a ima onih kojima su svi tu ljubimci neopisivo ružni i strašni. Zbog toga je naš stav da su sve životinje lijepe - svaka na svoj način. No jedan morski pas naveo nas je da preispitamo to mišljenje. To biće je jednostavno... Drugačije od svega što smo vidjeli.

Ime mu je Tasselled wobbegong (Eucrossorhinus dasypogon) i on je vrsta morskog psa koji naseljava plitke koraljne grebene sjeverne Australije i Nove Gvineje. Može narasti do metra i pol, a poznat je po svojem širokom tijelu koje je spljošteno, tako da izgleda kao tepih.

image
Tom Mannering// Swns/Profimedia/Tom Mannering// Swns/Profimedia

Jede sve, pa i druge morske pse. Jedan takav prizor je zabilježen kamerom i nije oku ugodan. Nisu neki lovci, jer obično leže na svojim omiljenim mjestima i samo čekaju hoće li im se neka žrtva dovoljno približiti da je bez velike muke ulove. Tako stradaju i ljudi - poznato je da nas se ne libe ugristi i napasti ako im se previše približimo. Ipak, stručnjaci smatraju kako nas grizu jer imaju loš vid, pa nečiju ruku ili stopalo krivo procijene kao plijen.

image
Andre Seale/ Vwpics/Sciencephoto/Profimedia/Andre Seale/ Vwpics/Sciencephoto/Profimedia

Mnogo je zanimljivosti vezano za ovu vrstu: pretpostavlja se da mogu živjeti do 26 godina, vole samoću, dane provode ležeći u pećinama, a noću u njima zavode partnere. U gornjoj čeljusti imaju više zubiju nego u donjoj, spori su plivači, a nagađa se da su prosječno teški 70 kilograma. Ne zna se baš ništa o njihovoj komunikaciji s drugim pripadnicima svoje vrste. Zapravo, od svih morskih pasa, o njima se za najmanje.

Zbog ugroženosti staništa i izlova su u opasnosti, ali se još uvijek ne smatraju ugroženima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:00