TA NJUŠKICA

Najslađa životinja na svijetu: Ovo je Felix, mali sretnik! Probajte se ne zaljubiti u njega!

Njegova priča o spašavanju je klasična: ispao je iz kamiona koji ga je vozio u klaonicu...

Felix

 Facebook

Felix je, kao beba, bio najslađa svinja u svemiru. Njegova priča o spašavanju je klasična: ispao je iz kamiona koji ga je vozio u klaonicu. No bio je jedan od malobrojnih koji je uspio preživjeti i završiti u utočištu Sisu refuge, u kojem su se divno pobrinuli za njega sve dok nije dovoljno odrastao da se pridruži ostalim svinjama koje tamo žive.

Posljednjih se godina sve više istražuju svinje. O njima smo tako saznali mnogo toga: vole maženje (pogotovo po trbuhu), češkanje o stabla, opuštanje dok slušaju glazbu i igranje raznim igračkama. Njihov osjet njuha je oko 200 puta jači nego ljudski. Njušku najviše koriste za raspoznavanje mirisa i za prekopavanje zemlje, no ona im je važna i u emocionalnom smislu. Kad su prestrašene, njuškom dodiruju jedni druge kako bi se smirili ili kako bi umirili one oko sebe.

Uz sve to, veoma su socijalna bića: vežu se jedni uz druge, kao i ostale životinje, a kad je hladno, spavaju stisnuti jedni uz druge i to uz one svinje (i druge životinje) koje su im jako drage. Neke spavaju jedne na drugima, poput pasa, dok neke imaju razvijeniji koncept privatnog prostora, pa se malo odmaknu.

Psi su inteligentni (prosječno) kao dvogodišnje dijete, a svinje kao trogodišnje. Brzo uče trikove i sjajno reagiraju na želju da se s njima radi. Imaju izvrsno pamćenje, a mogu se sjetiti stvari koje su se dogodile prije nekoliko godina. Nakon što dobiju mlade, mame svinje im pjevuše dok ih doje. Svoja imena znaju prepoznati već u drugom tjednu života.

Mogu prilično brzo trčati: čak 11 metara u sekundi. Nemaju puno lojnih žlijezda, pa se hlade (i štite od nametnika, te od prejakog sunca) - kaljužanjem. Nađu neku dobru, prekrasnu blatnu kaljuži i temeljito se u njoj uvaljaju. Baš zbog toga bolje podnose hladnoću od vrućine, koje za njih znaju biti opasne.

U prirodnom okruženju su veoma čiste životinje. Na wc odlaze što dalje od mjesta na kojem spavaju i jedu, te na kojem se kreću. Znanstvenici su utvrdili 20 različitih vrsta zvukova koje svinje proizvode dok komuniciraju s drugima. Zanimljivo je zvukovi ovise o karakteru: vedrije svinje češće koriste jednu vrstu zvukova, od onih koje su zatvorenije.

Uz sve to, sanjaju. Baš kao i mi, dok spavaju njihov mozak procesuira stvari koje su se dogodile. I stvari kojih se boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:41