KOJA IDEJA!

Mesni proizvodi u Australiji neće imati traženu oznaku. PETA: ‘Nijedno klanje nikad nije humano!‘

Zahtjev za novim sustavom označavanja odbačen je sukladno tamošnjim standardima dobrobiti
Ilustracija
 Munir Uz Zaman/AFP

Zahtjev da se meso koje dolazi iz određenih načina "proizvodnje" označi naljepnicom 'humano' u Australiji nije prošao. Brojne udruge za prava životinja podržale su Australsku komisiju za tržnišno natjecanje i zaštitu potrošača (ACCC) da odbije tu oznaku, tvrdeći da nii jedan proces klanja nikada ne može biti 'human', piše plantbasednews.org.

Zahtjev za novim sustavom označavanja životinjskih proizvoda u Australiji odbačen je sukladno tamošnjim standardima dobrobiti. Komisija ACCC odbila je primjenu certifikacijskog žiga (CTM) za oznaku “certificirano humano” i to djelomično zato što bi to obmanjivalo potrošače.

Američka organizacija Humane Farm Animal Care podnijela je zahtjev za CTM-om, u nadi da će tu oznaku donijeti u Australiju. Organizacija tvrdi da radi na poboljšanju života životinja na farmama sa strogim standardima.

Međutim, odbačeno je nakon intervencije udruga za prava životinja, uključujući PETA Australija.

“Kod potrošača termin humano pobuđuje slike životinja koje uživaju u svojim sretnim životima i trpe minimalnu patnju tijekom procesa klanja. No čak i ako se strogo prate smjernice dobrobiti životinja, te idilične vizije ne bi bile usklađene s realnošću suvremenog stočarstva”, tvrde iz PETA-e.

Kao odgovor na zahtjev, PETA naglašava da “niti jedan proces” klanja nikada nije “human”.

Trenutno standardi dobrobiti životinja uključuju rezanje vrhova kljuna kokošima kako se ne bi međusobno kljucale, kao i pretrpane kaveze za svinje u farmskom uzgoju.

ACCC odbila je CTM djelomično iz straha da bi to bila prevara potrošača i poručila da australski proizvođači već moraju ispunjavati standarde dobrobiti životinja.

Prilikom donošenja finalne odluke, organizacija je istaknula da australski potrošači imaju “određen” obzir prema dobrobiti životinja te da je “humani” tretman životinja bio prekompliciran za definirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:26